Hoge huur drijft ondernemers weg uit Wilde Zee

Het lijkt erop dat de hoge huurprijzen in de Antwerpse winkelbuurt Wilde Zee steeds meer ondernemers de das omdoen. De wijk, bestaande uit de Korte Gasthuisstraat, Wiegstraat, Lombardenvest, Groendaalstraat en Schrijnwerkerstraat, staat bekend om haar gevarieerde aanbod aan modewinkels en eetgelegenheden. De hoge prijzen hebben ervoor gezorgd dat dit jaar maar liefst elf winkeliers hun zaak hebben gesloten of zijn verhuisd. Dat meldt Het Laatste Nieuws (HLN).

Met maandelijkse huurprijzen die kunnen oplopen tot 8.000 euro per 50 vierkante meter, is het wel duidelijk dat aan ondernemen in de Wilde Zee een prijskaartje hangt. Christel Malta, zaakvoerster van Charlotte Lederwaren dat al 48 jaar lang in Wilde Zee is gevestigd, is één van de ondernemers die de wijk onlangs besloot te verlaten. “Ik heb er heel lang over nagedacht, deze beslissing was erg moeilijk,” liet Malta weten in een interview met HLN. “Ik ga een gemengde nieuwe collectie starten in mijn andere winkel. Maar ik vind het heel erg dat ‘Charlotte’ geen 50 zal worden.” De hoge prijzen zorgen er volgens de onderneemster voor dat veel winkeliers wegtrekken, wat ook de diversiteit in de winkel wijk schaadt.

Handelaarsvereniging Wilde Zee ziet de toekomst echter een stuk minder somber in. “Dat zelfstandigen wegtrekken is een natuurlijk gegeven. En dan komen er weer anderen in de plaats,” stelt voorzitter Filip Vercruyssen. “Alle uitbaters hebben ook hun eigen redn om te vertrekken. Maar er blijft hier niets leegstaan.” Dat de huurprijzen relatief hoog liggen, bevestigt Vercuyssen, maar daar zit volgens de voorzitter ook een positieve kant aan: “Het betekent dat mensen hier willen zitten en dat is een opwaardering.”

Naast Charlotte Lederwaren vertrokken dit jaar onder andere ook ‘1000poot kinderschoenen’ en schoenmaker ‘Soles en Keys’ uit de Wilde Zee. De handelsvereniging van de buurt denkt echter dat de wijk desondanks populair zal blijven, mede dankzij de gunstige ligging van de metro en de Groenplaats met de kathedraal.

Beeld: Visit Antwerp Facebook

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN