• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Het beloofde, dubbele overbruggingsrecht voor modehandelaars komt er niet

Het beloofde, dubbele overbruggingsrecht voor modehandelaars komt er niet

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail

Het dubbele overbruggingsrecht waar ondernemers recht op hadden, is vandaag teruggetrokken voor winkeliers die winkelen op afspraak aanbieden, dat maakte David Clarinval bekend. Modehandelaars hebben geen recht op het dubbele overbruggingsrecht en om in aanmerking te komen voor het enkele overbruggingsrecht moet men nog eens 40 procent omzetverlies aantonen, zo is te lezen.

Op 24 maart 2021 besliste de federale regering extra maatregelen op te leggen voor modewinkels: winkelen op afspraak gaat vanaf 27 maart 2021 van kracht. Federaal Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s, David Clarinval, liet vorige week woensdag 24 maart weten dat winkels, die alleen op afspraak open mogen, hierbij konden rekenen op het dubbel overbruggingsrecht. Dit recht wordt volgens Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie, schaamteloos teruggetrokken.

Modehandelaars kregen vorige week te horen at ze hun deuren moesten sluiten en de maatregel ‘winkelen op afspraak’ werd medegedeeld. De avond voordat deze maatregel inging, kregen de winkeliers pas informatie over de nieuwe coronamaatregel. Dit zorgde voor een grote onzekerheid bij handelaars en consumenten, zo is te lezen in het persbericht. De onzekerheid bij de handelaar en consument was terug te zien in de verkoopcijfers van afgelopen zaterdag: de verkoop liep terug tot meer dan 70 procent, zo blijkt uit een rondvraag van ModeUnie.

De klap op de vuurpijl: het beloofde, dubbele overbruggingsrecht komt er niet. Delanghe in het persbericht: “We zijn hier bijzonder verontwaardigd over. Niet alleen financieel, maar ook menselijk is dit de druppel. Financieel trekt de modesector dit niet meer en heel wat ondernemers zijn ook emotioneel compleet op en de wanhoop nabij.” Door deze maatregel zal het derde verkoopseizoen er nog slechter aan toe zijn dan de afgelopen twee seizoenen. “We verwachten dat de zelfstandige modedetailhandel de maand april met een omzetverlies van 60 procent af zal sluiten”, voegt Delanghe nog toe in het persbericht.

Ook NSZ vind deze terugtrekking onaanvaardbaar. “Het is een klap in het gezicht van al die zelfstandigen. Dit leidt tot vertrouwensbreuk. De regering moet absoluut haar politieke verantwoordelijkheid nemen, nadat ze weer is overgaan tot sluiting van sectoren”, meldt NSZ in een persbericht. Volgens NSZ moet winkelen op afspraak beschouwd worden als een extra redmiddel, net als de take-away bij de horeca.

Er zullen bijhorende faillissementen en jobverliezen voortvloeien wanneer er geen extra steunmaatregelen komen. Modewinkeliers geven aan dat ze voor april gemiddeld 60 procent van hun personeel op tijdelijk werkloosheid zetten wegens overmacht door de openingsbeperking.

Image: The Creative Exchange / Unsplash

Coronavirus
overbruggingsrecht