Franse luxewinkels mogen nu ook op zondag open

In de toekomst zullen de luxemerken in Frankrijk vaker hun deuren openen op zondag. Dat staat in een nieuwe overeenkomst die sinds vorige week van kracht is. In de nieuwe regels is vastgesteld dat luxemerken als Louis Vuitton, Chanel en Christian Dior 26 zondagen per jaar open mogen.

De nieuwe regelgeving omtrent openingstijden is al in april ondertekend, maar is nu pas van toepassing. Er vallen verschillende speciaal gecreëerde internationale toeristische zones in Parijs onder de overeenkomst. Er zijn zo’n 30 luxemerken bij betrokken, die goed zijn voor zo’n 100 winkels en ook een aantal shop-in-shops.

Het betekent niet dat alle luxemerken uit Frankrijk automatisch open zijn op zondag. Modebedrijven mogen zelf kiezen of ze de winkel openen op zondag, daarentegen kunnen ze werknemers niet dwingen om ook op zondag te werken. Daar moeten luxemerken diep voor in de buidel tasten; werknemers krijgen namelijk een dubbel loon uitgekeerd op zondag en ook moet de werknemer meebetalen aan kinderopvang en afhankelijke ouderen. Verder is het werken op zondag op vrijwillige basis.

Franse luxewinkels mogen zelf kiezen voor koopzondag

“Een overeenkomst tussen luxewinkels en werknemersvakbonden is zondag in werking getreden,” zegt Sylvie Zawadzki, hoofd Fiscale en Sociala Vraagstukken van de Franse Fédération Française de la Couture du Prêt à Porter des Couturiers & des Créateurs de Mode tegen de media.

De nieuwe regelwetgeving is het initiatief van de minister van Economie Emmanual Macron, die de hervorming er vorig jaar doorheen drukte. In Frankrijk gelden strenge regels voor koopzondagen. “Het akkoord biedt bedrijven de mogelijkheid om de deuren te openen op zondag, maar het is een besluit dat ze nemen op basis van hun commerciële strategie,” zegt Zawadski. Ze verwacht dat de nieuwe openingstijden voor meer klanten zullen zorgen. "Ik denk dat er een stijging te zien zal zijn. Consumenten zullen er aan wennen om op zondag naar de winkels te gaan," vervolgde ze, eraan toevoegend dat de internationale klanten vooral getroffen werden door de voorheen gesloten deuren op zondag.

Franse luxewinkels mogen nu ook op zondag open

BHV-Marais en vakbonden sluiten akkoord over koopzondag

In de geselecteerde gebieden, waaronder Avenue Montaigne, bevinden zich veel van de beste warenhuizen van Parijs. Het is tot nu toe alleen BHV-Marais (Galeries Lafayette Group) gelukt om een deal te sluiten met de vakbonden SUD Solidaires BHV en CFE-CGC; vanaf juli zal het warenhuis elke zondag open zijn.

Een ander warenhuis waar nog druk onderhandeld wordt, is Galeries Lafayette. Vrijdag werd er al een voorlopig akkoord getekend voor 8 koopzondagen per jaar. De overeenkosmt werd door de gematigde vakbonden CFE-CGC en CFTC, die samen 38 procent van de werknemers vertegenwoordigen. Bij 30 procent is er al een akkoord, maar als de overige vakbonden samen 50 procent van de werknemers vertegenwoordigen kunnen zij nog roet in het eten gooien. Vakbond CGT, die alleen al goed is voor 34,5 procent, heeft al gezegd de overeenkomst over werken op zondag niet te tekenen. De vakbond wordt daarbij gesteund door de andere partijen CGT (34,48 procent), FO (12,20 procent) en SCID (14,19 procent). Het FCDT heeft echter al wel met het management van Galeries Lafayette gepraat en is inmiddels akkoord gegaan, onder de voorwaarden dat de werknemers op vrijwillige basis werken, met dubbele lonen en compenserende rusttijden krijgen. Op 30 mei moeten de vakbonden er samen uit zijn.

Verschillende ketens, zoals het Spaanse Inditex en Apple, hadden al eerder een overeenkomst getekend over koopzondagen.

Beeld: Facebook Galeries Lafayette, Facebook Avenue des Champs-Élysées

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN