• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Federaal parlement overlegt: winkels open tot tien uur en op zondagen?

Federaal parlement overlegt: winkels open tot tien uur en op zondagen?

Door Marthe Stroom

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Unsplash door Léonard Cotte

Het Belgisch federaal parlement overweegt wetsvoorstellen om winkels tot tien uur ‘s avonds en op zondagen te laten openblijven om zo de positie van fysieke winkels tegenover de e-commerce te versterken, zo meldt Retaildetail op basis van een vergadering van de Economische Commissie die gisteren plaatsvond. Momenteel ligt de verplichte sluitingstijd op acht uur ‘s avonds, met uitzondering van negen uur op vrijdag.

De liberalen van zowel het Vlaamse als Waalse deel van België, de Open Vld en MR respectievelijk, pleiten voor de opening. De partij CD&V beoogt enkel het aantal jaarlijkse koopzondagen te verhogen van vijftien naar dertig. Ook CD&V het handelaren toelaten de zogenoemde wekelijkse rustdag elke drie maanden te kunnen veranderen. Momenteel moet er minimaal zes maanden lang worden vastgehouden aan eenzelfde wekelijkse sluitingsdag.

Ondanks dat de wetsvoorstellen bedoeld zijn om de concurrentie van winkels te versterken, zorgen ze volgens Retaildetail bij weerstand onder zelfstandigenorganisaties. Zo reageerde het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) volgens hen dat “de vrijheid van de consument niet de vrijheid van de handelaar is”, met betrekking tot de redenering dat kleinere ondernemingen zich ook verplicht zullen voelen langer open te blijven om mee te doen, wat zorgt voor verhoogde kosten zonder dat het een verhoging van de omzet garandeert. Zestig procent van de NSZ leden zou tegen de wetsvoorstellen zijn.

De wetsvoorstellen zullen de komende tijd in de commissie van de Kamer worden behandeld. Later dit jaar volgt er mogelijk een stemming.

Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen
NSZ