• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Verplicht een mondmasker dragen tijdens winkelen: ondernemersorganisaties zijn verdeeld

Verplicht een mondmasker dragen tijdens winkelen: ondernemersorganisaties zijn verdeeld

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Eerder deze week deden meerdere experts de oproep om mondmaskers te gaan dragen tijdens het winkelen. Onder andere viroloog Marc van Ranst deelde op Twitter mee voorstander te zijn. Ondernemersorganisatie Unizo verbaast zich over de timing van het voorstel, zo deelt de organisatie in een persbericht.

“Een tweede coronagolf moet ten alle tijden afgewend worden, maar als winkelen onveilig zou geweest zijn, hadden we dit toch al lang gemerkt?” aldus Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo in het persbericht. “We zijn verwonderd dat dit voorstel nu naar boven komt, net nu er volop plannen gemaakt worden om de maatregelen systematisch te versoepelen. Onze winkeliers volgen alle voorschriften voor klanten en personeel nauwgezet op, waardoor winkelen in veilige omstandigheden nu al kan.”

Viroloog Van Ranst kaartte het dragen van mondmaskers tijdens het winkelen vooral aan omdat het drukker wordt in winkels en warenhuizen. Het is daardoor niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te houden.

Experts vragen om verplichting dragen mondmasker tijdens winkelen

De Nationale Veiligheidsraad zit woensdag weer bij elkaar voor de verdere versoepeling van de coronamaatregelen. “Indien er objectieve en wetenschappelijke redenen zijn om deze verplichting te ondersteunen, dan zullen de handelaars dit uitvoeren, zoals ze ook alle vorige regels netjes hebben toegepast. Maar we begrijpen niet dat deze verstrenging er in winkels nu moet komen, terwijl in de rest van de samenleving de regels versoepeld worden. We winkelen al enkele maanden veilig zonder dat dit voor verspreiding van het virus heeft gezorgd.”

NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, is juist voor het voorstel onder bepaalde voorwaarden. “Als dit ervoor kan zorgen dat we een tweede lockdown kunnen vermijden en dat andere maatregels kunnen versoepelen, zoals maximum 30 minuten shoppen of één klant per tien vierkante meter, dan pleiten wij hiervoor,” aldus Christine Mattheeuwse, voorzitter van NSZ in een persbericht. “We moeten elkaar beschermen en het dragen van een mondmasker is een kleine moeite om ons voor een nieuwe gezondheidscrisis te vrijwaren. Het dragen van een mondmasker zou voor iedereen trouwens zo veel mogelijk een automatisme moeten worden. Iedereen moet zijn of haar gezond verstand gebruiken. Dat geldt zowel in de winkels als overal erbuiten.”

NSZ benadrukt dat bij de verplichting van het dragen van een mondmasker in winkels, andere coronamaatregelen wel versoepeld moeten worden. Het maximaal 30 minuten in een winkel mogen zijn of maar 1 klant per tien vierkante meter toe mogen staan, beperkt volgens de organisatie namelijk het aankoopgedrag in een tijd waar veel winkels het nu al bijzonder moeilijk hebben.

Ook ziet NSZ juist de positieve kant van het dragen van een mondmasker. “Bovendien is het en visuele reminder: er heeft altijd een vorm van peer-pressure. Mensen kijken naar elkaar en volgen elkaars voorbeeld. Meer maskers in het (straat)beeld zal de mensen er zich van bewust maken dat COVID-19 nog niet is verdwenen. Deze crisis mag niet opnieuw opflakkeren. Daarom roept NSZ iedereen op zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen. Een mondmasker is deel van het nieuwe normaal,” aldus NSZ.

Beeld: met dank aan CSD en Damur, toegeschreven aan Filip Kacalski, Silver Nebula en Martin von den Driesch

Coronavirus
mondmasker
Retail
winkelen