• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Eerste soldenweekend valt tegen, Mode Unie roept op tot versoepeling maatregelen

Eerste soldenweekend valt tegen, Mode Unie roept op tot versoepeling maatregelen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more
Retail

Het eerste soldenweekend in België was niet al te best. Zelfstandige modehandelaars verkochten gemiddeld vijftig procent minder dan gewoonlijk in het eerste weekend van de solden, zo vertelt Isolde DeLanghe, directeur van modefederatie Mode Unie, telefonisch. “Er is echt wel volk geweest, maar het had veel meer kunnen zijn.”

Strenge maatregelen en hoge kortingen zorgen voor tegenvallende solden

Er zijn meerdere verklaringen voor het tegenvallende weekend, aldus DeLanghe. “Ten eerste de negatieve berichtgeving over de verstrengde maatregelen de afgelopen dagen. De regel dat shoppen alleen nog individueel mag, zorgt ervoor dat er minder mensen komen. Ten tweede: omdat de solden werden uitgesteld, hebben veel klanten nu al meer in juli aangekocht, tijdens de koppelverkoop. Ten derde geven winkeliers grotere kortingen, waardoor er meer producten moeten worden gekocht om eenzelfde omzet te behalen als vorig jaar.” Waar in het eerste soldenweekend gewoonlijk gemiddeld 30 procent korting wordt gegeven, is dat nu 35 tot 40 procent, merkt DeLanghe op.

Vooral in grote steden als Gent, Hasselt en Antwerpen vielen de resultaten dit weekend tegen. Zeker in Antwerpen, waar de maatregelen heel streng zijn en geadviseerd wordt de stad te mijden, wordt voorzichtig gewinkeld, ziet DeLanghe. Buitenstedelijke gebieden deden het beter. “Consumenten voelen zich daar misschien toch veiliger. Hoewel er in de grote steden niet veel volk is, geeft dat mensen toch een ander gevoel.”

”Winkelen kan veilig tijdens de solden, versoepel maatregelen”

DeLanghe blijft echter positief. “Men kijkt in België altijd erg uit naar de solden, dat is dit jaar niet anders. Als consumenten zien dat er op een veilige manier gewinkeld kan worden, zullen ze zeker blijven komen.” En het kan ook veilig, benadrukt DeLanghe. Winkeliers treffen zelf veiligheidsmaatregelen, en er zijn sinds de heropening van winkels op 11 mei geen klachten geweest van winkeliers over klanten die de maatregelen schenden. DeLanghe vindt het dan ook vreemd dat de coronamaatregelen voor winkelen in juli verstrengd moesten worden. “Dat was eigenlijk niet nodig.”

Namens Mode Unie roept DeLanghe de Belgische overheid op tot positievere berichtgeving. “Als het positief is, mag dat ook gezegd worden. Er wordt nu alleen geroepen: ‘pas op’. Maar er doen zich in winkels geen problemen voor. Erken dat, en handel ernaar.” Ook verzoekt Mode Unie de overheid om de maatregel voor individueel winkelen weer te versoepelen. “Winkeliers hebben zo lang gewacht om de inkomstenderving van acht weken winkelsluiting op te halen. Die kans moeten zij krijgen.”

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited

Isolde DeLanghe
Mode Unie
Solden
Zomersolden 2020