De bekende Gentse leerboetiek Maroquni sluit de deuren. Dat maakten uitbaters en zussen Monique en Line Caron afgelopen week bekend. Met de sluiting komt een einde aan een geschiedenis van 75 jaar.

Maroquni, gesitueerd in een statig hoekpand op de Veldstraat in de binnenstad van Gent, opende in 1942 de deuren en groeide in de periode daaropvolgend uit tot een begrip. Het Belgische tassenmerk Delvaux werd in 1947 in het assortiment opgenomen en is daar vervolgens nooit meer uit verdwenen. Naast Delvaux en Longchamp bood de winkel merken als Coach, Tumi en Barantani.

“De sluiting heeft verschillende redenen,” aldus eigenaresse Line Caron in De Standaard. “Niemand van de vierde generatie staat klaar om de zaak voort te zetten. Let wel, al zou één van de kinderen Maroquni willen overnemen, ik zou het toch afraden. We voelen immers dat Delvaux of Longchamp liever niet meer in de etalage staan naast andere merken. Ze willen hun eigen winkel. Op een na waren we de laatste zelfstandige winkel in het land die ook producten van Delvaux verkocht. Daarbovenop is er de groeiende concurrentie van e-commerce.”

Ook de werkzaamheden aan de invalswegen richting de Gentse binnenstad worden als oorzaak genoemd. “Sinds het circulatieplan bleven vele klanten definitief weg,” aldus Caron in de krant. “Die vier factoren samen hebben ons doen beslissen om het boek definitief te sluiten.” De zussen gaan de komende weken bekijken of ze het te koop of te huur zetten. In de tussentijd wordt de resterende collectie met korting verkocht.