• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Btw-verhoging voorlopig van tafel

Btw-verhoging voorlopig van tafel

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Voorlopig is de btw-verhoging van de baan, nu het overleg over het belastingstelsel tussen het kabinet en de oppositie is geklapt. Dat heeft VVD-fractieleider Halbe Zijlstra gezegd. Ondernemers startten recentelijk nog een actie om de kabinetsplannen tegen te houden.

In het voorstel dat tot dinsdagavond op tafel lag werd 5 miljard euro vrijgemaakt voor lastenverlichting, maar daar stonden ook andere maatregelen tegenover. Een van die maatregelen was de ‘uniformering van het btw-tarief’, wat zou betekenen dat alle goederen en diensten onder het hoge tarief van 21 procent zouden vallen, met uitzondering van de dagelijkse boodschappen.

De plannen zorgden voor veel kritiek vanuit de ondernemers. Met name kleine ondernemers zouden zwaar getroffen worden door de maatregel en dan zouden de voordelen van de lastenverlichting drastisch kunnen inperken. Ook in de Kamer werd met verbazing gereageerd op de plannen.

"Heel goed nieuws," laat Paul te Grotenhuis van InRetail weten in een reactie aan FashionUnited. "Als de btw van 6 naar 21 procent zou gaan, zou de consument de prijs veel duurder ‘beleven’ en dat zorgt voor een nadelig effect op de besteding.” De mode-industrie heeft zeker veel baat bij de ontwikkelingen. “Denk maar aan grote modebedrijven en hun ateliers, of aan bruidszaken die jurken op maat maken; zij zouden een stuk duurder uit zijn met de verhoogde btw.” Hoe moet het nu verder? De btw-discussie is zeker nog niet van tafel. Volgens Te Grotenhuis zou de volgende vraag moeten zijn of de btw van 21 procent niet verlaagd kan worden naar 18 procent. “Hoeveel banen zou dat kunnen opleveren? Twee jaar geleden werd de btw opgehoogd van 19 naar 21 procent, en we zouden minimaal terug moeten naar het oude niveau. Dat zou enkele tienduizenden banen kunnen opleveren, dat zou een banen booster zijn.”

Ondernemers in actie tegen btw-verhoging

Ondernemers lieten gisteren nog weten in actie tegen de kabinetsplannen om het lage btw-tarief te schrappen. Onder de noemer 'Zeg nee tegen meer btw' lanceerden VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland een campagne met radiospotjes en een speciale website. Hoe de campagne verder gaat na het nieuws dat de btw-verhoging voorlopig van tafel is, is nog onbekend.

Het nieuws dat het kabinet het lage btw-tarief voor vrijwel alle producten en diensten wil schrappen, kwam hard aan bij een groot deel van het bedrijfsleven, liet VNO-NCW weten. Volgens voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland zou een btw-verhoging van 15 procentpunten betekenen dat ‘het prille herstel op de binnenlandse markt in de knop breekt’.

Jan Peters, eigenaar van Score, liet eerder aan Inretail weten: “De verhoging van de btw is voor het MKB rampzalig. Dit bewijzen de verlies- en winstcijfers van 2013 van zeer veel retail-ondernemingen. Als men in Den Haag wil dat complete winkelstraten leegstaan en de helft van de winkels op slot moet, dan moeten ze vooral de btw opnieuw gaan verhogen.” Volgens hem ligt het probleem bij de besteedbare inkomens. “In Nederland is het gemiddeld besteedbaar inkomen de afgelopen zeven jaar stil blijven staan of achteruit gegaan, dus óók de bestedingen. En die bestedingen zijn inclusief btw, dus het gevolg is een serieuze netto omzetdaling voor de retail. Zodoende wordt een hogere btw door de ondernemers betaald.” De oplossing ligt volgens Peters duidelijk: “Toe werken naar één btw-tarief. Dan kom je per saldo op hetzelfde inkomen uit voor de schatkist.”

btw