• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Brusselse retail houdt goed stand na terreuraanslagen

Brusselse retail houdt goed stand na terreuraanslagen

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

In de periode na de terreuraanslagen in Brussel eind maart waren doemscenario’s over de toekomst van de Brusselse mode- en retailsector de orde van de dag. Uit recente cijfers van Roularta Business Information blijkt echter dat de Brusselse retail zich na de aanslagen goed heeft standgehouden. Het aantal faillissementen was zelfs het laagst sinds 2012, zo schrijft De Standaard.

In de eerste acht maanden van dit jaar werden in totaal 165 winkels failliet verklaard, het laagste aantal in vier jaar tijd. Daarnaast besloten nog eens 480 retailers zelf om hun activiteiten te beëindigen. Ten opzichte van 2015 ligt het aantal faillissementen in de Brusselse retail 22 procent lager. Het aantal startende retailers nam in 2016 bovendien met 2 procent toe naar 576.

”We zijn aangenaam verrast,” vertelt Christine Mattheeuws, voorzitter van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), tegenover de krant. Volgens Mattheeuws zijn de resultaten mede te danken aan de steunmaatregelen die de regering kort na de terreuraanslagen invoerde. Zo hebben handelszaken, die na de aanslagen de erkenning ‘sector in crisis’ kreeg, bijvoorbeeld de mogelijkheid hun sociale bijdragen een jaar lang uit te stellen. “Maar die maatregelen vallen eind dit jaar weg. We vrezen dat de echte klappen nog moeten komen,” aldus Mattheeuwse.

brusselse retail