• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Brusselse koopzondag minder succesvol dan gehoopt

Brusselse koopzondag minder succesvol dan gehoopt

Door May-Anne Oltmans

loading...

Retail

De koopzondag in het centrum van Brussel blijkt voor retailers toch minder succesvol uit te pakken dan aanvankelijk werd gehoopt. Verschillende winkeliers uit de Brusselse vijfhoek hebben inmiddels besloten niet mee te doen met de koopzondag die sinds mei van dit jaar iedere eerste zondag van de maand is toegestaan. Dat bericht De Standaard.

”Vooral voor kleine handelaars is het moeilijk om die grote personeelskosten te dragen,” zei Alain Berlinblau, voorzitter van de handelaarsvereniging Brussel Centrum, tegen De Standaard. Het zijn echter niet alleen de kleine ondernemers waarvoor de kosten niet opwegen tegen de inkomsten: “Ook de grote ketens zijn tegen de zondagsopening. Toen we handelaars van shoppingcentrum City 2 lieten stemmen, stemde 85 procent tegen. De meerderheid van de handelszaken in het centrum opent niet meer op de eerste zondag van de maand.”

Volgens Berlinblau heeft het gebrek aan enthousiasme vanuit consumenten voor een groot deel te maken met het feit dat zij nu eenmaal gewend zijn om op zaterdag te gaan winkelen. “Veel mensen die winkelen in Brussel wonen niet in het centrum, waardoor zij niet even snel naar het centrum zullen gaan voor wat kleinere inkopen. Bovendien ga je niet meer kopen als de winkels een extra dag open zijn. Het is niet omdat je op zondag kan shoppen dat je plots twee paar in plaats van een paar schoenen koopt. We verkopen niet méér, maar onze kosten liggen wel een pak hoger.”

Overigens denkt niet iedereen er zo over als Berlinblau. Marion Lemesre, schepen van Economische Zaken, is nog steeds van mening dat de koopzondag juist een positieve uitwerking heeft voor winkeliers. “De zondagopening is bedoeld als een maatregel om de winkels te ondersteunen in tijden van slechte conjunctuur en omdat er minder volk naar de stad afzakt,” stelt de schepen tegenover Het Laatste Nieuws (HLN). “De koopzondagen compenseren de slechte dagen en beantwoorden aan een vraag van het publiek. Sinds de winkels open zijn op zondag is hun omzet gegroeid.” Overigens denkt Lemesre dan ook dat, met uitzondering van een aantal winkeliers dat heeft aangegeven niet langer te openen op de koopzondagen, veel winkeliers op de Nieuwstraat toch zullen blijven doorgaan met de zondagopeningen.

Beeld: City 2 Facebook

Brussel
City 2
Koopzondag