• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Brugge wil af van toeristenwinkels in grote winkelstraten en neemt maatregelen

Brugge wil af van toeristenwinkels in grote winkelstraten en neemt maatregelen

Door Sylvana Lijbaart

16 sep. 2021

Retail

Beeld: Aygin Kolaei voor FashionUnited

Brugge neemt maatregelen om het winkelaanbod divers te houden, dat meldt krant De Standaard vandaag. Brugge vindt het belangrijk dat de hoofdwinkelstraten gevuld blijven met modewinkels en niet met toeristenwinkels. De stad scherpt de regels voor het vestigen van winkels aan.

Door de coronacrisis is er veel leegstand om de hoek komen kijken. Die leegstand zorgt ervoor dat toeristenwinkels zich willen vestigen in de belangrijkste winkelstraten. Brugge wil vermijden dat haar inwoners winkels straal voorbij lopen en dat toeristen overal binnen kunnen wandelen, schrijft De Standaard. “De stijging van het aantal toeristenwinkels is nefast voor de beleving in de winkelstraten. Wie wil shoppen, wil van vitrine tot vitrine kunnen gaan”, zegt Frank Demon, Brugs schepen van Ruimtelijke Ordening, tegen De Standaard.

Het Brugse stadsbestuur deelt de binnenstad op in vijf zones. Per gebied wordt vastgelegd welke functies mogelijk zijn. Voor de hoofdwinkelstraten zijn de regels het strengst. De nadruk moet op modewinkels liggen. Supermarkten, voedingswinkels, takeaways en horeca zijn er niet toegestaan. Er bestaan echter uitzonderingen: merkwinkels, zoals Nespresso en Pierre Marcolini mogen wel blijven. Het vestigen van toeristenwinkels in het centrum wordt verboden. Demon laat aan De Standaard weten dat het noodzakelijk is deze maatregel te nemen om de beleving in winkelstraten te herstellen.

CORONAVIRUS
Leegstand