• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Bezwaar: Uitbreiding shoppingcenter Wijnegem krijgt negatief advies

Bezwaar: Uitbreiding shoppingcenter Wijnegem krijgt negatief advies

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld: Wijnegem Shopping Center website

De geplande uitbreiding van het Wijnegem Shop Eat Enjoy krijgt in een openbaar onderzoek negatieve adviezen van onder meer de agentschappen Wegen en Verkeer, en Natuur en Bos. Eerder diende branchefederatie Unizo ook een bezwaarschrift in. “De uitbreiding valt niet te verantwoorden in een klimaat van groeiende leegstand, stijgende mobiliteitsproblemen en de klimaatdoelstellingen”, aldus Carl Van Dyck, directeur van Unizo Antwerpen, in het persbericht.

Op 13 maart 2023 is het aan minister Zuhal Demir om al dan niet een vergunning te geven voor de uitbreidingsplannen van het shoppingcenter. De uitbreidingsplannen gaan volgens Unizo in tegen de detailhandelsvisie van de Vlaamse Regering en het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, waarin prioriteit wordt gegeven aan de versterking van een lokale economie in een levendige handelskern, zo staat in het persbericht. Na het bezwaarschrift van Unizo, gaven agentschappen Wegen en Verkeer, Natuur en Bos en het departement Mobiliteit en Openbare Werken een negatief advies op de uitbreidingsplannen.

In mei kwam het nieuws naar buiten dat het Wijnegem shoppingcenter al voor een kleinere uitbreiding gaat dan oorspronkelijk gepland. Zo wordt de nieuwe vleugel aan de kant van de woonwijk lager. Daarnaast komt er ontharding en groen op de parking in plaats van extra parkeerplaatsen. De hoofdingang wordt vanaf de tram- en bushaltes een verkeersvrije voetgangersboulevard. Het extra winkeloppervlakte werd teruggeschroefd van 5.000 vierkante meter, naar 1.800 vierkante meter. Voor de rest wordt er een foodcourt van 4.400 vierkante meter toegevoegd, een bioscoop van 9.000 vierkante meter en een vrijetijdszone van 5.000 vierkante meter. Het hele winkelcentrum krijgt daarnaast een facelift. De uitbreiding moet eind 2025 klaar zijn.

De grootste zorgen liggen bij de mobiliteit. De uitbreiding zou voor extra verkeer en extra vraag naar parking zorgen. Zeker door de bioscoop die het shoppingcenter wil bouwen. De gemeente vraagt daarom een actieplan aan die moet zorgen voor minder autoverkeer. Het agentschap Natuur en Bos wil de uitstoot van stookinstallaties en parkeerverkeer verder berekend zien. Verder vraagt de gemeente voor een bijkomende geluidsstudie.

Shop Eat Enjoy
wijnegem
Wijnegem shoppingcenter