• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Belgische retailers blikken terug op zomersolden: “Er was niemand op straat”

Belgische retailers blikken terug op zomersolden: “Er was niemand op straat”

Door Georgia Oost

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Begin deze maand begon in België de zomersolden. Een periode die vaak wordt gekenmerkt door ongekende drukte in de Brusselse Nieuwstraat, de Antwerpse Meir of de Gentse Veldstraat. Maar dit jaar was een heel ander verhaal: extra coronamaatregelen, angst voor coronabesmettingen en het verplicht dragen van mondkapjes gooiden voor veel mensen roet in het eten. Vlak voor het begin van de zomersolden spraken we vijf retailers over hun hoop en verwachtingen, met een aantal van hen blikken we nu terug.

De Gentse damesmodesalon Seraphine heeft het lang niet altijd makkelijk gehad. Marjan de Grauwe, die al 23 jaar de winkel runt, legt uit hoe ze deze maand heeft ervaren. “Het is moeilijk te beschrijven hoe de solden dit jaar was. Het was in ieder geval zeker een stuk anders dan andere jaren. Dat was te merken doordat er minder klanten waren. Vooral de eerste weken merkten wij dat er minder mensen kwamen winkelen dan normaal: dat kan komen doordat men een mondkapje moest dragen, alleen moest winkelen en waarschijnlijk omdat weinig mensen wisten dat de solden verschoven waren — een combinatie van die factoren. En veel mensen hebben ook nog eens corona angst. Dat is voelbaar: onze omzetprognose is veertig procent van wat we vorig jaar hadden.”

Hans Bollen, eigenaar van de winkel Kings & Queens in het centrum van Antwerpen, merkte dat het door code rood een stuk slechter ging. “Sinds Antwerpen code rood heeft gekregen is er hier niemand meer op straat,. We hebben maar 30 procent omzet gehaald van andere jaren. Mijn winkel is internationaal georiënteerd, dus veel Duitsers en Nederlanders komen naar de winkel om kleding te kopen. Maar sinds toeristen in Antwerpen bij aankomst in quarantaine moesten gaan, kwamen ze natuurlijk niet meer. We hebben wel af en toe nog online producten gepromoot, maar dat was niet met veel succes. Er waren gewoon te weinig mensen.” Bollen heeft niet veel verwachtingen voor het laatste weekend van de Solden. “Voor dit weekend verheug ik me niet echt ergens op, maar ik hoop wel dat komend najaar wat makkelijker gaat worden. De scholen gaan natuurlijk open, dus ik denk dat we dan ook wat losser om moeten gaan met de corona maatregelen. Hopelijk kunnen we het laatste kwartaal beter gaan draaien.”

Zeven op de tien modehandelaren hebben een slechtere soldenperiode gehad

De verhalen zijn niet uniek: uit een rondvraag van brancheorganisatie ModeUnie blijkt dat zeven op de tien modehandelaren een slechtere soldenperiode hebben gehad dan vorig jaar. De redenen stapelden zich op: een uitzonderlijke hittegolf, verstrengde maatregelen rondom corona en het wegvallen van bijzondere feestelijkheden waar mensen aankopen voor konden doen zorgden ervoor dat mensen massaal thuis bleven en minder gingen winkelen. Gemiddeld sluiten de handelaren de zomersolden met 21 procent minder omzet af dan de zomersolden in 2019.

Dit jaar was de soldenperiode als geen ander: naast het feit dat de winkelervaring anders was in verband met strengere maatregelen, vond het ook een maand later plaats. Normaal gesproken gaat de solden van start op 1 juli, dit jaar begon het in augustus. Dit weekend kondigt het einde van de solden aan, maar Marjan rekent niet op veel meer klanten: “Het probleem met dit weekend is dat volgende week de scholen starten. De focus is voor veel mensen dus meer op het voorbereiden op het komende schooljaar, niet op het kopen van kleding.”

Foto: Unsplash

Belgie
Coronavirus
Zomersolden