• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Antwerpse winkelkernen na coronapandemie: minder modeaanbod, leegstand stabiel

Antwerpse winkelkernen na coronapandemie: minder modeaanbod, leegstand stabiel

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Beeld ter illustratie. Credit: Aygin Kolaei voor FashionUnited

De coronapandemie lijkt de Antwerpse winkelkernen niet te heftig toegetakeld te hebben. Dat blijkt uit een driejaarlijkse meting in de Antwerpse winkelstraten 2022. De stad inventariseert om de drie jaar het commerciële aanbod in 47 winkelgebieden in alle Antwerpse districten.

De Antwerpse winkelkernen weten stand te houden na een onzekere tijd. Het aantal winkels is zelfs gestegen ten opzichte van het aantal panden of de commerciële dichtheid die bijna 69 procent bedraagt. In 2019 was dat 65 procent, zo staat in het rapport. De stijging is een gevolg van het gevoerde beleid om winkelkernen te verkleinen om versnippering tegen te gaan. Het aanbod van kleding en schoenen daalde daarentegen met ongeveer 3,5 procent wanneer gekeken wordt naar de cijfers van 2010.

De leegstand van winkels in Antwerpen is stabiel en ligt op dit moment op 12,9 procent. Het percentage leegstand schommelt sinds 2013 tussen 12,5 procent en 13 procent. Er is wel een groot verschil tussen winkelkernen te zien, zo is te lezen. Eén op de vijf panden op de Bredabaan in Merksem staat namelijk leeg, terwijl de leegstand in de Abdijstraat-Tir rond de vijf procent schommelt. In de gebieden De Wilde Zee-Huidevettersstraat (18 procent), Kammenstraat-Kleine markt (17 procent) en Schuttershofstraat-Hopland (16 procent) is het percentage leegstand opvallend hoog. De Meir met omliggende straten stijgt naar bijna 15 procent. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde.

Antwerpen
Coronavirus