• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • Antwerpse bontwinkel Pelsland op de fles

Antwerpse bontwinkel Pelsland op de fles

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Bont- en lederwarenwinkel Pelsland gold lange tijd als een begrip in Antwerpen, maar het verslechterde imago van bont en de zachte winters van de afgelopen jaren hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat het bedrijf na vier decennia failliet is verklaard.

”Dit is een heel moeilijk moment in ons leven,” zei eigenaar Marc Wajsberg in een interview met de Gazet van Antwerpen (GvA). “Het is ons niet gelukt Pelsland te laten overleven. Zowel voor mijn echtgenote en mezelf is dit een diep dal waar we doorheen moeten. Ik voel schaamte.”

Pelsland verkeerde al langere tijd in zwaar weer. Dat bleek ook uit de sluiting van de winkel in Hasselt in januari 2016. Een maand later moest de Antwerpse winkel van het bedrijf verhuizen naar een kleiner pand, en kondigde Wajsberg tevens aan niet langer bont en omgekeerd lam te verkopen. Door zich te focussen op lederwaren en kleine accessoires van bont hoopte Wajsberg zijn bedrijf een nieuwe impuls te geven. Tevens besloot hij toen een samenwerking aan te gaan met een verkoper van meubelstukken die in hetzelfde pand zou intrekken. Het bleek uiteindelijk tevergeefs. Alle kledingstukken en accessoires uit de voorraad van Pelsland zijn na de faillissementsverklaring te koop aangeboden tijdens een speciale uitverkoop.

Niet iedereen treurt echter over de ondergang van het in 1976 opgerichte Pelsland. Michel Vandenbosch, woordvoerder van dierenrechtenorganisatie GAIA (Global Action in the Interest of Animals) liet het volgende weten aan de GvA: ““Het ziet er voor de bontindustrie niet rooskleurig uit, en daar gaan wij niet om treuren. Nu is het moment rijp dat de politiek werk maakt van het voorstel van de CD&V om - net zoals in Wallonië en Brussel al het geval is - alle nertsenkwekerijen in Vlaanderen te sluiten tegen 2017."

Beeld: GAIA

Bont
GAIA
Pelsland