Een opmerkelijke actie van de Amerikaanse webshop halloweencostumes.com heeft online voor flink wat reuring gezorgd. Het bedrijf, gespecialiseerd in verkleedkleren, verkoopt pakjes onder de noemer ‘Anne Frank-kostuum’ voor Halloween.

De set, speciaal voor kinderen, bestaat uit een blauwe jas, groene baret, bruine tas en naamplaatje en werd verkocht voor dertig dollar. Bij de omschrijving wordt Anne Frank genoemd als heldin en bron van inspiratie, en geeft het bedrijf aan dat ‘we altijd kunnen leren van de geschiedenis.’

Binnen no-time ging het bericht viral, en de reactie waren niet mals. Op sociale media wordt vol ongeloof gereageerd op de manier waarop de nagedachtenis aan Anne Frank wordt gebruikt voor commerciële doeleinden. “Walgelijk,” “smakeloos”, en “er zijn betere manieren om Anne Frank te gedenken” is een kleine greep uit de vele reacties. Het bedrijf heeft de omstreden advertentie inmiddels van haar website verwijderd.

Via een woordvoerder laat het weten spijt te hebben van de controverse die is ontstaan. Hij benadrukt dat op de website ook outfits voor ‘buiten het halloween-seizoen worden aangeboden, zoals voor schoolprojecten en toneelstukken.’ “We hebben de feedback doorgegeven en hebben ervoor gekozen de pagina voorlopig te verwijderen,” aldus de zegsman. Overigens is het kostuum nog wel te koop in winkels in Groot-Brittannië, onder de kop ‘Tweede Wereldoorlog-vluchteling’.

In het verleden ontstond al vaker controverse omtrent racistische of discriminerende verkleedartikelen. Zo werden vorig jaar maori-verkleedpakken met bruine huidskleur verkocht door Disney, en kon ook de Britse prins Harry in 2005 op veel kritiek rekenen nadat hij op een feestje verscheen in nazi-kostuum.

Beeld: Twitter Daniel Arenson

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN