411 websites met namaakproducten in België geblokkeerd

In de strijd tegen namaakproducten hebben de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie en de douane in België in het afgelopen jaar de toegang tot 411 websites geblokkeerd. Dat heeft de FOD Economie vandaag bekendgemaakt.

Van de 411 geblokkeerde websites werden 328 gesloten door de FOD Economie, en was de Belgische douane verantwoordelijk voor de overige sluitingen. Alle webdomeinen eindigden op .eu of .be, hoewel de beheerders van de websites volgens de FOD Economie niet in België waren geplaatst. Voor het opsporen en tegengaan van websites met namaakproducten, hebben de FOD Economie en de douane deelgenomen aan de actie ´In Our Sites IV´ van Interpol.

“De geblokkeerde websites boden onder andere namaak-luxeproducten aan, zoals sportkledij en schoenen, of maakten misbruik van bekende merknamen om bezoekers naar de websites te lokken,” vertelt FOD Economie woordvoerster Chantal de Pauw. “Sommige websites bleken bijna exacte kopieën van de originele websites en waren moeiljk te onderscheiden van de echte.” De overheidsinstantie heeft niet bekendgemaakt om welke websites en merken het gaat.

De websites die zijn gesloten maakten volgens de FOD Economie inbreuk op vier regels, omdat zij onder andere oneerlijke concurrentie vormden voor de orginele merken en daarnaast ook de belangen van de consumenten aantastten. De FOD Economie maakt zich sinds 2007 hard voor het tegengaan van nepproducten. In 2014 werden in België 155 websites geblokkeerd en werd beslag gelegd op meer dan 435.000 goederen. Aan deze actie van Interpol deden onder andere ook overheidsinstanties mee uit Bulgarije, Denemarken, Frankrijk en Portugal.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN