• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Vijf grote mannenmodetrends voor lente/zomer 2021 volgens Edwin van den Hoek

Vijf grote mannenmodetrends voor lente/zomer 2021 volgens Edwin van den Hoek

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |TRENDSEMINAR

Trendanalist Edwin van den Hoek neemt overal zijn camera mee naartoe. Op de straten van Florence, Parijs, New York en Amsterdam fotografeert hij mannen in bijzondere outfits, speurend naar combinaties, details en kleuren die net even anders zijn. Zijn vondsten vertaalt hij naar trendboards, kleurkaarten en stofontwerpen. Op trendseminar Appletizer in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger presenteert de modekenner de mannenmodetrends voor lente/zomer 2021. FashionUnited licht er vijf uit.

De mens naar mars: space en tech

In 2020 staan er maar liefst vier ruimtemissies naar Mars op de planning. De mogelijkheden van technologie zijn schijnbaar eindeloos - zo ook in de mode, waar uitgebreid wordt geëxperimenteerd met kleding met geïntegreerde technologie. Op de herencatwalks ss21 zullen referenties naar deze ontwikkelingen te zien zijn in de vorm van vernieuwende materialen - lichtgewicht, membraan-achtig, met glanzende coatings, tapes en graphics - in combinatie met een boxy, space-proof silhouet. Ook trendwatcher David Shah merkte deze trend voor futuristische tech-mode al op.

Burberry lente/zomer 2020 en Louis Vuitton lente/zomer 2020. Beeld: Catwalkpictures

Relax, man: de neo-hippie

Tegenover tech en vooruitgang staat een hang naar nostalgie: 2021 is het jaar van de neo-hippie, die de losse hemden, gebreide tops en zachte paisleyprints van de jaren zeventig mixt met technologische innovaties als nieuwe (gerecyclede) breigarens en weeftechnieken. Het resultaat: een sophisticated maar ontspannen look met aandacht voor ambacht.

Acne Studios lente/zomer 2020 en Jil Sander lente/zomer 2020. Beeld: Catwalkpictures

Micro- en macromotieven

Grafische motieven zijn een belangrijke rode draad voor de mannenmode voorjaar 2021, aldus van den Hoek. Nieuw dit seizoen is het gebruik van verschillende kleurvlakken en grafische prints op één kledingstuk en de combinatie van kleine en grote uitvoeringen van dezelfde print: denk bijvoorbeeld aan piepkleine ruitjes versus jumboruiten of smalle strepen naast brede strepen.

Paul Smith lente/zomer 2020 en Dries van Noten lente/zomer 2020. Beeld: Catwalkpictures

Kleur bekennen: het uni-pak

Een grote trend voor het voorjaar van 2021 is volgens van den Hoek het uni-pak: een pak in één kleur. Het gaat dan niet om de aloude blazer en pantalon, maar om meer casual combinaties: shorts en een sportjasje bijvoorbeeld, of het meer functionele werkmanspak. Ook verwacht: volledige outfits in bloemenprint (eveneens populair voor vrouwen, volgens trendanalist Christine Boland) of in meer cartooneske patronen van bijvoorbeeld ijsjes of autootjes.

Paul Smith lente/zomer 2020 en Versace lente/zomer 2020. Beeld: Catwalkpictures

Spel met de regels van mannelijkheid

In het voorjaar van 2021 wordt het spel met de normen en waarden van masculiniteit een belangrijk thema op de catwalk. De top-tot-teen bloemenpakken zijn daarvan een voorbeeld, evenals de aanwezigheid van zijden sjaaltjes. Spannender nog is het gebruik van transparante stoffen of delicate technieken als kant en ajour voor mannenkleding, waarmee verrassende lagen kunnen worden gecreëerd. Het kleurenpalet: overwegend zachte pastels.

Acne Studios lente/zomer 2020 en Burberry lente/zomer 2020. Beeld: Catwalkpictures

Homepagefoto: Dries van Noten lente/zomer 2020. Beeld: Catwalkpictures

EDWIN VAN DEN HOEK
Lente/zomer 2021
MANNENMODE
SS21
Trends