• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Veel arbeidskrachten van grote retailers zijn niet officieel geregistreerd

Veel arbeidskrachten van grote retailers zijn niet officieel geregistreerd

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

Onderzoek van de International Trade Union Confederation (ITUC) onder 50 multinationale bedrijven heeft uitgewezen dat binnen deze bedrijven gemiddeld 94 procent van de arbeiders niet onder een officieel dienstverband werkt. Onder de onderzochte bedrijven bevonden zich merken als H&M, Nike en Apple.

De 50 bedrijven die de ITUC heeft onderzocht, zijn gezamenlijk goed voor 3,14 triljoen dollar (2,88 triljoen euro) omzet. Om deze reden hebben zij een grote invloed, en de ITUC is van mening dat zij deze invloed zouden moeten inzetten om de wereld te laten zien dat goede werkomstandigheden van essentieel belang zijn. In totaal werken bij deze bedrijven 116 miljoen mensen die niet officieel zijn geregistreerd, waardoor zij geen aanspraak kunnen maken op het minimumloon of op veilige werkomstandigheden.

”Het minimum maandloon waarvan mensen volgens het World Economic Forum een waardig leven kunnen leiden, bedraagt 177 dollar (162 euro) in Phnom Penh, 250 dollar (229 euro) in Jakarta en 345 dollar (316 euro) in Manilla - wanneer mondiale bedrijven deze bescheiden minimumlonen niet betalen, worden hun werknemers veroordeeld tot een leven in armoede,” stelde ITUC secretaris-generaal Sharan Burrow. “Het is pure hebzucht van de bedrijven.”

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek heeft ITUC vier regels opgesteld waar bedrijven zich aan zouden moeten houden om eerlijk met werknemers om te gaan. In de richtlijnen staat bijvoorbeeld dat werkgevers minimumlonen zouden moeten vaststellen die zijn aangepast aan een redelijke levensstandaard. Volgens ITUC vindt 88 procent van de mensen dat de minimumlonen die gelden zouden moeten worden verhoogd.

Daarnaast wordt gesteld dat bedrijven werknemers de kans moeten geven zich te verenigen in een veiligheidscomité dat eisen opstelt waar de werkplaats aan moet voldoen. ITUC is van mening dat het handhaven van deze regel uiteindelijk ook een voordeel oplevert voor bedrijven zelf, omdat betere werkomstandigheden zijn verwant aan een lager aantal ongevallen en ziektes op de werkvloer. Ook moedigt de organisatie overheidsleiders aan strenger te controleren op de naleving van de mensenrechten die de Verenigde Naties heeft vastgesteld. Mensenrechten zijn universeel, en ITUC stelt dat arbeiders in elk land het recht hebben op eerlijke behandeling.

“Alleen door openheid te geven over de praktijken van deze bedrijven tegenover burgers kunnen we bedrijven ertoe zetten hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun supply chain en zich hierbij aan de wet te houden,” aldus Burrow.

H&M
International Trade Union Confederation
ITUC
Nike