• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Top 9 Pre-runway trends voor SS17

Top 9 Pre-runway trends voor SS17

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Trends voorspellen is geen gemakkelijke opgave. Modemerken en retailers spenderen er veel tijd en geld aan, om ervoor te zorgen dat hun ontwerpen trendy en covetable zijn als ze eenmaal in de winkels liggen. Tegelijkertijd gelden de tweejaarlijkse modeshows als hun klankbord. Met de start van New York Fashion Week, ook wel de kick-off van het nieuwe modeseizoen volgens de traditionele modekalender, heeft FashionUnited samengewerkt met retaildatabedrijf Edited en presenteert nu de Top 9 Pre-runway Trends voor lente/zomer 2017.

Sinds de lancering van het ‘see now,buy now’ model is het concept in no time het gesprek van het seizoen geworden. Steeds meer merken en designers integreren herfstitems in hun lente-/zomercollecties 2017, die onmiddellijk in de verkoop gaan na de catwalkshow of presentatie. Denk aan leren items, suède, lichtgewicht puffer jackers, regenkleding, knitwear, maar ook boots en sjaals, in een dieper kleurenpalet dat doorgaans gebruikelijk is voor de lentecollecties.

Bomberjacks

Hoewel sommigen denken dat de vraag naar bomberjacks al eerder dit jaar een hoogtepunt bereikte, is dit item hard op weg om een essentieel onderdeel van ieders garderobe te worden, net zoals het denim jack en het leren jasje. Bomberjacks blijven ongelooflijk goed verkopen in de lente en in vergelijking met andere trans-seasonal jassen zijn deze items amper met kortingen verkrijgbaar. Slechts 22 procent van de bomberjacks in de lente van dit jaar ging in de uitverkoop, tegenover 30 procent van de denim en leren jasjes, blijkt uit data van Edited.

Retailers over de hele wereld blijven zwaar investeren in dit nieuwe item. Zeker 20 procent van de bomberjacks die in de retail verkocht wordt in de Verenigde Staten is in de laatste twee weken aangekomen. Bombers met geborduurde patches of sportieve details doen het bijzonder goed in vergelijking met designs met grote prints. Ook worden reversible bomberjacks ook steeds populairder, aangezien ze een eenvoudige mogelijkheid voor klanten bieden om te experimenten met nieuwe kleuren en prints, zonder al teveel risico.

Transparant en tule

Tule en doorschijnende stoffen waren in grote hoeveelheden terug te vinden op de catwalk in de afgelopen seizoenen, maar zijn in de retail nog niet helemaal doorgebroken. Het lente-/zomerseizoen 2017 gaat daar naar verwachting verandering in brengen, door een ultravrouwelijk tegenwicht te bieden tegen de genderneutrale kledingstijl en sportieve items die het modebeeld al enige seizoenen tekenen. Doorschijnende stoffen kwamen in veel pre-collectie terug, van Erdem tot Moschino en Gucci. Deze items waren ook zeer veelzijdig en passen goed in een gelaagde look, over bh’s en bodysuits.

Blote schouders

Deze zomer domineerden ontblote schouderpartijen de mode, op de Amerikaanse markt waren er online alleen al 9.000 verkooppunten. Bijna 59 procent van de blote schoudertrend was terug te zien in tops en 41 procent in jurken. De Bardot-stijl werd echter uitgeroepen als winnaar, als het aankomt op blote schouders. De pre-collecties van Roland Mouret, Chanel en House of Holland kwamen ook met ontwerpen met ontblote schouders en de ontwerpers werd voorspeld deze trend mee te nemen in het SS17-seizoen.

Slip dresses

De jurken met hele dunne bandjes, de slip dress, waren al een bestseller in de lente 2016, met name in het hogere segment van de markt. Zeker 47 procent van deze stijl kwam online de luxemarkt op. De favoriete jurken in deze stijl waren van Givenchy, Gucci en rag & Bone. Hoewel dit luchtige item even plaats zal maken voor de nieuwe herfstitems in de winkels, zal dit kledingstuk een grote comeback maken in de winkels. Voor het feestseizoen aan het einde van het jaar zal de jurk echter ook terug te vinden zijn; geproduceerd met zwaardere stoffen als fluweel, of afgezet met zijde, versierd met glitters en pailletten. Onder meer Christopher Kane en Dior kwamen met slip dresses in hun pre-collecties voor lente 2017.

A photo posted by Reformation (@reformation) on

Witte overhemden

Witte shirts domineren de detailhandel, met een classic button down, evenals mouwloze shirts en shirt dresses, volgens Edited. In de afgelopen maand alleen al kwamen witte overhemden al terug in 53 nieuwsbrieven van retailers.

Plooien

Met meer dan 13.000 items met ruches en franjes op de Amerikaanse markt momenteel is deze trend volledig verzadigd. Zeker 57 procent van deze items wordt op de ‘massamarkt’ verkocht, dus het is aannemelijk dat de vraag voor de luxemarkt volgend seizoen zal afnemen. Ontwerpers zullen daarom naar alle waarschijnlijkheid ingewikkelde plooien als alternatief bieden, waarmee het een vergelijkbare vrouwelijk tintje biedt, zij het minder flamboyant dan ruches.

A photo posted by ERDEM (@erdemlondon) on

Pyjama suits

De pyjama-achtige pakken van Valentino en Dolce & Gabbana komen op dit moment net op de luxemarkt, voor het aankomende herfstseizoen. De shirts en broeken zijn geïnspireerd op de pyjama en waren een grote hit toen ze eerder dit jaar voor het eerst op de catwalk te zien waren. Er wordt verwacht dat designers deze loop voor het lente-/zomerseizoen zullen updaten door lichtgewicht stoffen en informele stijlen toe te vinden.

Tropische prints

Er werd niet alleen gehint op zware tropische prints tijdens de pre-collecties, maar ze werden ook in overvloed getoond tijdens de shows van Dolce & Gabbana, Vivienne Westwood en Topman. Zwaardere tropische thema’s met donkere achtergronden arriveren momenteel in de winkels, onder meer van Erdem en Gucci. Deze trend zal naar verwachting doorsijpelen in het lente-/zomer 2017 seizoen, waar de tropische print moody, gedempt en in onverwachte kleuren te zien zal zijn.

Tekst: Vivian Hendriksz voor Fashionunited.uk. Vertaling en bewerking: Anne Buis

Beeld: Homepage foto, van links naar rechts: Topshop Bomber Jacket, Givenchy pre AW 16 lookbook, Madewell white shirt

Foto 1: Bomber Jackets, Topshop, Facebook

Foto 2: Bardot styled dress, own brand, Asos website

Foto 3: White Shirts, Madewell website

Foto 4: Pyjama suits, Givenchy pre AW 16 lookbook, website

Het internationale ready-to-wear modeweken vinden plaats in de maand september, waarbij alle ogen gericht zijn op New York, Parijs, Londen in Milaan voor de nieuwste trends op het gebied van damesmode. Voor alle womenswear catwalk season reads, klikt u hier.

EDITED
runway trends
spring/summer 2017
WOMENSWEARCATWALKSEASON