Toename ‘Global Organic Textile Standard’-fabrieken is het grootst in India

Het aantal fabrieken dat produceert volgens de duurzame Global Organic Textile Standard (GOTS) is van 3.663 fabrieken in 2014 gestegen tot 3.814 fabrieken aan het eind van 2015. Textiel dat voldoet aan de GOTS is gemaakt met tenminste 70 procent biologische vezels.

Met name in India zijn veel fabrieken duurzamer textiel gaan produceren, getuige het feit dat het aantal GOTS-fabrieken in dit land het sterkst is toegenomen. 74 Indiase fabrieken zijn vorig jaar gaan produceren op een wijze die voldoet aan de GOTS, waardoor het totaal in het land op 1.441 fabrieken uitkomt. Na India was de toename van GOTS-fabrieken het grootst in Europa (58 nieuwe fabrieken) en Bangladesh (21 nieuwe fabrieken). Hiermee zijn in India (1.441), Turkije (489) en Duitsland (306) de meeste fabrieken gevestigd die volgens de internationale standaard produceren.

”De geloofwaardige en onafhankelijke GOTS geeft inzicht in duurzaamheid - in tegenstelling tot sommige claims die bedrjiven zelf maken,” stelde GOTS Marketing Director Claudia Kersten. Managing Director Herbert Ladwig vertelde daarnaast dat de toename van het aantal fabrieken dat de standaard in acht neemt, de relevantie ervan onderstreept. “We zullen in de toekomst nog meer wetenschappelijke data bij elkaar brengen om de ecologische en sociale impact van GOTS aan te tonen,” aldus Ladwig.

De GOTS werd gelanceerd in 2005. Het initiatief voor de standaard komt van vier non-profitorganisaties die zich richten op duurzaamheid, waaronder de Amerikaanse Organic Trade Association en de Japan Overseas Cooperative Association. Behalve het feit dat minimaal 70 procent van de gebruikte vezels biologisch moet zijn om aan de standaard te voldoen, bevat de GOTS onder andere ook voorwaarden omtrent het gebruik van chemicaliën, water en energie.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN