• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Timberland beëindigt samenwerking A.P.C. na racistische uitspraken

Timberland beëindigt samenwerking A.P.C. na racistische uitspraken

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het Amerikaanse Timberland heeft de aangekondigde samenwerking met het Franse modemerk A.P.C. beëindigd na racistische uitspraken van hoofdontwerper Jean Touitou. Dat meldt Fashionista.

Hoofdontwerper Touitou zorgde voor ophef door tijdens de presentatie van de nieuwe mannencollectie in Parijs een bordje omhoog te houden met de tekst ‘Last Ni##@$ IN PARIS’. Ook gebruikte hij in zijn toespraak tijdens de show regelmatig het woord ‘nigger’. Daarnaast zei hij dat Timberland een merk was dat ‘sterke banden met het getto zou hebben’. Met het omhooggehouden bordje zou Touitou refereren aan de vriendschappen met rappers Kanye West en Jay Z, die in 2011 een grote hit scoorden met het nummer ‘Niggas in Paris’. Toch was dit voor A.P.C. de reden om de beloofde samenwerking te annuleren.

"Gisteren hoorden we de beledigende opmerkingen van Jean Touitou tijdens zijn show in Parijs. We hebben ervoor gekozen om onze betrokkenheid bij de A.P.C. onmiddellijk te beëindigen, met inbegrip van de samenwerking voor een schoenencollectie die we hadden gepland voor dit najaar," laat Stewart Whitney, directeur van Timberland in een verklaring weten. "Dit soort taal en deze aanpak zijn volledig in tegenstelling met onze waarden. Timberland wil samenwerken met ontwerpers en merken die zich in de voorhoede van lifestyletrends begeven, maar even belangrijk; ze moeten ook onze waarden delen. We tolereren geen beledigende taal of racistische opmerkingen van welke aard dan ook, die wordt geassocieerd met het merk Timberland."

De hoofdontwerper heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. "Toen ik de laatste samenwerking van ons merk beschreef, sprak ik roekeloos en gebruikte ik termen die zowel onwetend en beledigend waren," legt Touitou uit in een schriftelijke verklaring. "Ik verontschuldig me en ik heb diepe spijt van mijn slechte woordkeuze, die op geen enkele manier een weerspiegeling zijn van mijn persoonlijke mening."

A.P.C
Timberland