• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Sterke groei voor kledingexport Cambodja

Sterke groei voor kledingexport Cambodja

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De Cambodjaanse kleding- en schoenenindustrie, nog steeds de ruggengraat van de nationale economie, zag een sterke groei in de eerste helft van het jaar. De exportwaarde steeg ten opzichte van vorig jaar met 12,7 procent naar 3 miljard dollar (2,79 miljard euro). Dat blijkt uit recente cijfers van de International Labor Organization (ILO).

In tien jaar tijd is het aandeel van Cambodja in de wereldwijde kleding- en schoenenexport gestegen van 1,1 procent in 2005 tot 1,8 procent in 2014. Dat maakt het Aziatische land tot de achtste grootste exporteur van kleding en schoenen, na onder andere China, Vietnam, Bangladesh en Turkije.

”Hoewel de export van schoenen harder groeit dan die van kleding, blijft de schoenensector een relatief klein onderdeel van de totale sector,” zo meldt het rapport van de ILO. De schoenensector was het eerste halfjaar met een waarde van 282 miljoen dollar (262,16 miljoen euro) goed voor 9 procent van de totale industrie. De export van schoenen groeide afgelopen vijf jaar met 33 procent, tegenover een stijging van 17,8 procent van de kledingsector.

Als gevolg van de groeiende kledingexport, nam de werkgelegenheid in de kleding- en schoenensector in Cambodja afgelopen zes maanden toe met 42.000 banen, een stijging van 10,2 procent naar in totaal 607.000 banen. Deze worden verdeeld over 655 geregistreerde fabrieken.

Bovendien is het minimumloon afgelopen halfjaar verhoogd van 100 dollar (93 euro) per maand naar 128 dollar (119,1 euro) per maand. “In het verleden werd gevreesd dat de verhoging van het minimumloon zou leiden tot een wankelende industrie. Uit gegevens blijkt echter dat de sector goed presteerde,” zegt Maurizio Bussi, woordvoerder van ILO. Per januari volgend jaar wordt het minimumloon nog eens verhoogd naar 140 dollar (130,2 euro) per maand.

kledingexport