Stefan Cooke wint H&M Design Award 2018

De Londense ontwerper Stefan Cooke heeft de H&M Design Award 2018 gewonnen. Cooke werd door een jury van mode-experts geselecteerd uit acht internationale finalisten.

Cooke neemt een bedrag van 25.000 euro aan prijzengeld in ontvangst en een stage van zes maanden bij H&M. Hij krijgt daar de mogelijkheid om samen te werken met het designteam van H&M om zijn collectie verder te ontwikkelen. Cooke kan de stage ook inruilen voor een beurs van 25.000 euro waarmee zijn totale prijs op 50.000 euro kan komen.

Stefan Cooke wint H&M Design Award 2018

“Iedereen in het jurypanel was het ermee eens dat de collectie van Stefan fris, innovatief en goed uitgevoerd is. Bij het zien van de collectie word je meteen aangetrokken door de individuele stukken en nieuwsgierig gemaakt naar de werkprocessen. Hij is slim en erg gedreven, maar tegelijkertijd bescheiden, zegt Ann-Sofie Johansson, H&M’s creatief adviseur, in een reactie."

Stefan Cook vertelt enthousiast: "Het winnen van deze award voelt zo overweldigend. Met deze collectie wil ik laten zien wat mannen dragen, maar dan op een vernieuwende manier. Omdat ik een textielstudent ben, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe manier om bepaalde dingen visueel over te brengen en zo ben ik op elastiek gekomen. Met elastiek zijn de mogelijkheden eindeloos."

Stefan Cooke wint H&M Design Award 2018

H&M Design Award 2018 gaat naar Londense Stefan Cooke

De jury bestond dit jaar uit Ann-Sofie Johansson, creative advisor H&M, Alex Fury, modejournalist, auteur en redacteur van AnOther magazine, Veronika Heilbrunner, stylist en oprichter van Hey Woman, Luke Day, editor bij GQ, fotograaf Michal Pudelka, Sarah Richardson, stylist & consultant Maxim fashion Agents, Richard Quinn, ontwerper en winnaar van de H&M Design Award 2017, Floriane de Saint Pierre, directeur van Floriane de Saint-Pierre et Associés en Margareta van den Bosch, creative advisor H&M.

Alex Fury: "Wat Stefan neerzet, onderscheidt zich om twee redenen. Als eerste; het is geweldig om iemand te zien die zo innovatief bezig is met herenkleding. Als tweede; de manier waarop hij experimenteert met silhouetten en materialen, de afwerking en het spelen met patronen, Stefan is enorm creatief. Het voelt allemaal ongelofelijk vernieuwend, vooral in de menswear-scene."

Stefan Cooke wint H&M Design Award 2018

De 25-jarige Cooke, afgestudeerd aan Central Saint Martins in Londen, werkte eerder voor ontwerpers als Walter van Beirendonck en John Galliano. Cooke onderzocht voor zijn winnende collectie de kledingkast van mannen en ondergewaardeerde kledingstukken zoals een spijkerbroek, leren jas of cricket-trui. Vervolgens vermaakte hij deze stukken door ze op elastiek te drukken of draden van knitwear naar buiten te trekken en een soort mesh te creëren.

De H&M Design Award is in 2012 in het leven geroepen en is bedoeld voor studenten en afgestudeerden van de meest vooraanstaande mode- en designopleidingen ter wereld. Met de award wil H&M haar betrokkenheid bij de toekomst van mode onderstrepen en jonge talenten bij de start van hun carrière ondersteunen.

Beeld: H&M

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN