• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Sheltersuit gaat de grens over

Sheltersuit gaat de grens over

Door Floor Gijsbertse

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Sheltersuit, de multifunctionele en winddichte slaapzakjas die vorig jaar werd gelanceerd, gaat vrijdag naar Parijs. Designer Bas Timmer en zijn compagnon Alexander de Groot presenteren de jas voor daklozen aankomend december ook in Berlijn.

De jas die door middel van een rits een slaapzak wordt, helpt daklozen aan wat warmte tijdens de koude wintermaanden. In Nederland heeft de Enschedese Timmer samen met De Groot al zo’n honderd Sheltersuits gedoneerd.

De eerste stop voor Sheltersuit: de Parijse kunstacademie

Vrijdagochtend reist het duo af naar Parijs, waar het vijftig Sheltersuits doneert aan het Franse Leger des Heils. De Groot en Timmer zijn gevraagd door de Parijse kunstacademie École nationale supérieure des beaux-arts de Paris om hun Sheltersuit te presenteren tijdens de onafhankelijke uitgeverijen beurs OffPrint. “En als we dan toch onderweg naar Parijs zijn, dan kunnen we net zo goed ons busje volladen met zoveel mogelijk Sheltersuits,” vertelt De Groot aan FashionUnited.

De ondernemers zijn begonnen in Nederland, maar dat is niet de plek waar hun Sheltersuit het allerhardste nodig is. “In Nederland is het relatief goed geregeld voor daklozen, en zelfs hier zijn de Sheltersuits nodig. In Parijs is het minder goed geregeld voor daklozen. Dat we maar vijftig exemplaren kunnen meenemen is een druppel op een gloeiende plaat,” laat De Groot weten.

Na Parijs staat Berlijn op de planning. In december zal het duo op uitnodiging van de Berlin Fashion Acadamy de Sheltersuit in Duitsland presenteren. “Ook hier gaan uiteraard zoveel mogelijk Sheltersuits in de achterbak,” vertelt De Groot.

Sheltersuit hoopt op verdere expansie met oog op winter

De heren zijn van plan om zo snel mogelijk –met oog op de komende koude maanden- meer landen te voorzien van hun multifunctionele jas. “We financieren nu alles uit eigen zak en van donaties. Dat is taai. Maar we doen het graag. We hopen op korte termijn meer donaties te ontvangen zodat we zo snel mogelijk nog meer daklozen in grote steden kunnen helpen,” besluit de ondernemer.

In de winter van 2014 kwam Timmer op het idee van de Sheltersuit. De modedesigner was geraakt door het trieste verhaal van een dakloze Enschedeër die was gestorven door de kou. Inmiddels bestaat Sheltersuit één jaar en heeft het zeventig tot tachtig grote sponsors. Waaronder outdoormerk Nomad, Ten Cate en losse privédonaties. Het atelier van Sheltersuit zit in een oude boerderij in Enschede, waar asielzoekers, vrijwilligers en stagiaires werkzaam zijn. Twee middagen per week helpen er namens Vluchtelingenwerk Nederland tien vluchtelingen mee.

Sheltersuit