• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Schone Kleren Campagne: teken verlenging Bangladesh Veiligheidsakkoord

Schone Kleren Campagne: teken verlenging Bangladesh Veiligheidsakkoord

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Met nog honderd dagen voordat het huidige akkoord verloopt, roept de Schone Kleren Campagne merken wereldwijd op ook de verlening van de Bangladesh overeenkomst te tekenen. Inmiddels hebben 101 merken hun handtekening gezet onder het nieuwe akkoord: de Schone Kleren Campagne roept in een statement grote modeketens op dit voorbeeld te volgen.

Grote ketens als Marks and Spencer, Next, Sainsbury’s, Metro Group, Abercrombie & Fitch, and Dansk Supermarked hebben tot op heden nog geen handtekening staan onder het nieuwe akkoord. "Het niet tekenen van het akkoord van 2018 betekent dat werknemers over honderd dagen in ongecontroleerde fabrieken worden achtergelaten. Als gevolg hiervan zullen kledingmerken tekortschieten in hun verplichtingen om de werknemers in hun toeleveringsketen te beschermen, " aldus Ineke Zeldenrust, internationale coördinator van de Schone Kleren Campagne in het statement.

Na de Rana Plaza Ramp, waarbij ruim 1100 mensen de dood vonden, werd op 1 mei 2013 het zogeheten Bangladesh akkoord gesloten: een juridisch bindende overeenkomst die ervoor moest zorgen dat alle kledingfabrieken in Bangladesh in veilige werkplekken zouden veranderen. In die periode zijn er volgens de internationale vakbondsfederatie IndustriALL 1800 fabrieken gecontroleerd, die samen verantwoordelijk zijn voor levering aan zo’n 200 merken. Hierbij hebben inspecteurs ruim 118.000 mankementen en gevaarlijke situaties geconstateerd. Inmiddels is zo’n 83 procent van de problemen gereduceerd dan wel opgelost.

De internationale vakbondsfederaties IndustriALL en UNI Global Union kondigden een nieuw Veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingindustrie aan, tijdens het OECD Global Forum voor Responsible Business Conduct in Parijs. Het nieuwe Akkoord voegt ook aspecten toe om arbeiders beter te beschermen. Zo wordt er een ontslagvergoeding vastgesteld bij het sluiten van een fabriek wanneer deze onveilig is en krijgen vakbondsleden meer bescherming. Het nieuwe Akkoord loopt door tot mei 2021. Onder meer C&A, Miss Etam en Zeeman hebben inmiddels het nieuwe Akkoord getekend.

Beeld: Schone Kleren Campagne

Lees ook: C&A, Primark, H&M en Zara tekenen verlening Bangladesh Veiligheidsakkoord

Bangladesh Akkoord
IndustriAll
overeenkomst
Schone Kleren Campagne
UNI Global Union