• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Rihanna wint opnieuw rechtszaak Topshop

Rihanna wint opnieuw rechtszaak Topshop

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De zangeres heeft de rechtszaak, die zij aanspande, tegen modeketen Topshop, onderdeel van Arcadia Group, gewonnen. Topshop gebruikte zonder toestemming een afbeelding van Rihanna op een shirt. Afgelopen woensdag won de zangeres de rechtszaak in Londen. In een eerdere uitspraak werd de winkelketen verzocht een schadevergoeding van 200.000 pond (261.643 euro) te betalen voor het gebruik van beeld zonder toestemming.

Het Britse hof heeft Topshop verboden de beruchte shirts te verkopen. De uitspraak is vastgelegd in High Court Judge. De rechtbank liet weten dat Topshop buiten de wet omging door de shirts met Rihanna's hoofd te verkopen zonder toestemming van de zangeres.

"Celebrity cultuur is tegenwoordig overal. Deze uitspraak bevestigt dat het gebruik van beeld van een beroemdheid op een product het publiek kan misleiden, dat de beroemdheid dit heeft goed goedgekeurd," zegt Arty Rajendra, partner bij IP advocatenkantoor Rouse Legal, als reactie op het nieuws. "De celebrity merchandisingsrechten zijn zeer waardevol, en de enorme investeringen worden vaak gemaakt om een bepaald imago in stand te houden. Het is goed dat fabrikanten zonder toestemming niet zouden moeten profiteren van die investeringen."

Ben Mooneapillay, partner en merkgemachtigde bij advocatenkantoor JA Kemp, is gespecialiseerd in de mode-sector en reageert: "Deze uitspraak betekent niet dat van nu af aan alle merchandise dragende beelden van beroemdheden door de betrokken beroemdheden erkend moeten zijn. Deze zaak heeft te maken met een aantal specifieke feiten. In het algemeen kunnen retailers goederen met beelden van beroemdheden blijven verkopen. Deze specifieke afbeelding was beeld uit de controversiële videoclip en was anders dan beelden die fans met Rihanna associëren. Rihanna's eerdere associatie met Topshop betekende ook dat klanten meer reden hadden om te geloven dat ze het product ondersteunt. Deze feiten maakten dat de verkoop van de shirts illegaal waren."

Als Topshop weer in beroep wil gaan zal Arcadia Group toestemming van het Supreme Court moeten krijgen.

Rihanna ontwerpt voor modemerken

In 2012 ontwierp de Amerikaanse zangeres een kledinglijn voor River Island. Eind 2013 ontwierp ze haar laatste collectie voor de Britse modeketen. Eind december 2014 werd bekend gemaakt dat Rihanna de rol van creatief directeur van de damesmodecollecties bij Puma op zich mag nemen. Het is de bedoeling dat de zangeres bij Puma vrouwen gaat 'versterken in trainingen en daar buiten'. Ook moet ze sportende vrouwen zelfvertrouwen geven.

Puma
Rihanna
riverisland
TOPSHOP