• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Predicaat Hofleverancier voor TextielLab in Tilburg

Predicaat Hofleverancier voor TextielLab in Tilburg

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Het TextielLab, dat onderdeel is van het Textielmuseum in Tilburg, heeft vrijdag het predicaat Hofleverancier ontvangen. Hiermee krijgt het lab het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen, met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het recht is afgegeven voor een periode van 25 jaar. De vakmensen van het TextielLab namen het predicaat in ontvangst uit handen van de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus.

Hebe Verstappen, hoofd TextielLab, laat weten: ‘In het TextielLab ontwikkelen we het ambacht door en dragen we het vakmanschap over aan een nieuwe generatie textieltalent. Het draait bij ons om meesterschap en kwaliteit; hier tref je productontwikkeling aan op een hoog niveau. Het predicaat is een belangrijke blijk van waardering voor alle vakmensen die in het Lab werken.”

Het TextielLab is een werkplaats in de oude fabriek waar - net als 100 jaar geleden - de laatste technieken worden toegepast om vernieuwende stoffen en toepassingen te ontwikkelen. Het lab heeft een bijzondere status binnen de textielindustrie en is van internationaal belang binnen het vakgebied. Ambacht en vakmanschap staat hoog in het vaandel en de geavanceerde werkplaats geniet internationale bekendheid.

In het Textiellab worden prototypes ontwikkeld, evenals autonome werken en exclusieve producties. Zowel studenten van textielopleidingen in binnen- en buitenland als internationale modeontwerpers, architecten en kunstenaars maken hier hun nieuwste creaties. Bekende namen als Jan Taminiau, Viktor&Rolf, Studio Job en Scholten & Baijings werkten ook in het lab.

Aan het voeren van het predicaat Hofleverancier zijn verschillende voorwaarden verbonden. Zo moet een onderneming een vooraanstaande functie hebben in de regio en minimaal 100 jaar bestaan. Daarnaast moet de ontstaansgeschiedenis duidelijk zijn en dient de onderneming zich te onderscheiden door kwaliteit, continuïteit en solidariteit. Juridisch en economisch onberispelijk gedrag vormt ook een belangrijke voorwaarde om positief uit het onderzoek te komen. Bij de toekenning zijn onder andere de burgemeester, de Commissaris van de Koning en diverse ministeries betrokken. Zo’n 400 Nederlandse bedrijven mogen op dit moment het Koninklijk Wapen voeren.

Beeld: TextielLab

TextielLab
TextielMuseum