Patagonia dreigt Trump met rechtsgang ter bescherming natuurgebieden

‘The President Stole Your Land.’ Wie de website van Patagonia bezoekt, krijgt sinds een aantal dagen een zwart scherm te zien met deze boodschap. Het outdoormerk dreigt met juridische stappen tegen de Amerikaanse overheid nadat president Donald Trump besloot om het grondgebied van twee nationale monumenten flink te verkleinen.

“De Amerikaanse bevolking heeft zich overduidelijk uitgesproken tegen de ongehoorde poging van de regering Trump om onze nationale monumenten te sluiten,” aldus de CEO van Patagonia, Rose Marcario, in een statement. “Deze onwettige besluiten van de regering vertegenwoordigen de grootste eliminatie van beschermd natuurgebied in de Amerikaanse geschiedenis. We dragen een gedeelde verantwoordelijkheid om dit soort iconische plekken te beschermen voor latere generaties. Sinds onze oprichting hebben we gevochten om dit soort plekken te beschermen, en die strijd zullen we nu voortzetten in de rechtszaal.”

De regering Trump reageerde bij monde van de minister van Binnenlandse Zaken, Ryan Zinke. “Het is afschuwelijk dat ze schaamteloos liegen voor extra geld in de zakken,” aldus Ryan op de Amerikaanse zender Fox. “Er is geen vierkante centimeter grond die buiten overheidsbezit komt.” Inmiddels hebben meerdere organisaties, merken en retailers zich achter de actie van Patagonia geschaard.

Het Bears Ears National Monument in Utah en The Grand Staircase National Monument in Nevada zijn twee beschermde natuurgebieden, die vallen onder het toezicht van de federale overheid in de Verenigde Staten. Met de maatregel verdwijnt in Nevada 50 en in Utah zelfs 85 procent van het oorspronkelijke gebied. De regering Trump geeft als beweegreden aan dat de overheid het recht niet heeft om miljoenen hectares land en water te claimen, en dat het teruggegeven wordt aan de bevolking. In de regel zal dit betekenen dat er commerciële visserij en landbouw in het gebied mogelijk wordt.

Patagonia staat bekend om haar maatschappelijke betrokkenheid en milieubewuste bedrijfsvoering. Eerder dit jaar dreigde een alliantie van outdoormerken, geleid door Patagonia en The North Face, ook al met juridische stappen tegen de regering. Ook toen ging het om het behoud van beschermde gebieden.

Beeld: Patagonia Website

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN