• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Oprichting Huis van de Mode en Modefonds voorlopig van de baan

Oprichting Huis van de Mode en Modefonds voorlopig van de baan

Door Yenthe Stuurman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Slecht nieuws voor de Vlaamse mode-industrie; er wordt voorlopig geen Huis van de Mode en Modefonds opgericht. De Vlaamse regering schrapt de initiatieven en de subsidies voor de plannen. Dat meldt de Tijd.

Philippe Muyters, minister van Economie, wil dat mensen in de creatieve sector nog maar één aanspreekpunt hebben bij de Vlaamse overheid. Dat betekent dat Design Vlaanderen wordt ondergebracht in het bestaande Flanders District of Creativity (Flanders DC). Verschillende subsidies en initiatieven worden hierdoor geschrapt, waaronder de subsidies die door Design Vlaanderen worden verstrekt.

Ook het format Flanders Fashion Fuel, dat financiële ondersteuning biedt aan modeontwerpers, dreigt te verdwijnen. Volgend jaar onderhandelen de Vlaamse regering en Flanders DC over een beheerovereenkomst, die bepaalt of de steunorganisatie ook echt zal verdwijnen. Maar volgens meerdere bronnen heeft Flanders Fashion Fuel weinig kans op overleven. Het proefproject werd opgezet door de voormalige minister van Economie, Kris Peeters, en moest het antwoord zijn op de aanhoudende druk op de Vlaamse modesector.

Het Huis van de Mode zou Flanders Fashion Fuel vervangen door steun te bieden aan de mode-industrie. Om een uitgebreidere financiële ondersteuning te bieden zou er ook een Modefonds opgericht worden, maar Muyters wil het nu helemaal anders aanpakken.

Algemeen directeur van Flanders DC, Pascal Cools, vertelt aan De Tijd dat het Huis van de Mode voorlopig ‘in de koelkast wordt gestoken’. Hij laat weten dat er ook voordelen zijn. “Wie rond de mode werkt, zal ook een beroep kunnen doen op andere mensen en middelen in onze organisatie. Daarbij ligt de focus op het verhogen van de ondernemerschapsvaardigheden van creatievelingen en de promotionele ondersteuning.”

Beeld: Facebook Flanders DC

Modefonds