• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Opkomst moslimmode stuit op kritiek

Opkomst moslimmode stuit op kritiek

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

Sinds een aantal jaar is moslimmode in opkomst. Steeds meer jonge moslima’s willen modieus gekleed gaan, maar wel volgens de regels van hun geloof. Daar springen steeds meer modeketens op in met speciale collecties en items. Maar diverse Franse mode-iconen en politici vinden het een slechte zaak.

Pierre Bergé, weduwnaar van de overleden ontwerper Yves Saint-Laurent, heeft zich stevig uitgelaten over de ontwikkeling dat ontwerpers zich steeds meer richten op islamitische kleding en hoofddoeken. Hij beschuldigt hen van het deelnemen aan ‘slavernij van vrouwen’. “Ik ben verontwaardigd,” zegt hij tegen de Franse radiozender Europe1. “Creatieven zouden niets te maken moeten hebben met de islamitische mode. Ontwerpers zijn er om vrouwen mooier te maken en hen vrijheid te geven, niet om samen te werken met deze dictatuur, waardoor we vrouwen verstoppen en hen een verborgen leven laten leiden,” aldus Bergé. “Neem afstand van het geld en heb een aantal principes,” stelt hij, waarmee hij doelt op de ketens die hebberig inspringen op de trend van moslimvriendelijke mode.

Maar ook Franse ministers hebben zich erover uitgelaten. Laurence Rossignol, de minister van familiezaken en ouderen, stelt in een populair televisieprogramma: “Die bedrijven zeggen dat ze geen enkele manier van leven propageren en dat het elke vrouw vrij staat aan te trekken wat bij haar past. Maar ondertussen onthouden ze zich van elke sociale verantwoordelijkheid en moedigen ze aan dat vrouwen zich moeten bedekken of opgesloten worden.” Ook Nathalie Kosciusko-Morizet, oud-minister van milieu, is niet blij met de trend. “Deze kleding onttrekt het lichaam, het temperament en de originaliteit van vrouwen aan het oog.”

Volgens minister Rossignol gaat het om ‘de sociale controle over de lichamen van vrouwen’. “Wanneer merken investeren in de islamistische modemarkt, schuiven ze de verantwoordelijkheid van zich af en promoten ze vrouwenlichamen die opgesloten worden,” aldus de minister tegen RMC radio. “Je kunt het niet wegzetten als triviaal en onschuldig, grote merken investeren in een markt waarin moslimvrouwen in een situatie worden gezet waarin ze dat moeten dragen.”

Kritiek op moslimmode in Frankrijk

Hoewel een aantal merken het presenteren als ‘open staan voor nieuwe markten, doelgroepen en culturen’ is het natuurlijk ook een kwestie van business. De wereldwijde markt van moslimmode zal in 2019 naar schatting 500 miljard euro waard zijn. Momenteel is de islamitische modemarkt al zo’n 230 miljard euro waard. Geen wonder dat merken hun kans schoon zien.

Uniqlo startte vorig jaar met een hijab-collectie in samenwerking met de moslimontwerper Hana Tajima, en heeft onlangs hoofddoeken in de collectie opgenomen. De Britse Marks & Spencer gaat ook boerkini’s verkopen. Een woordvoerder van Marks & Spencer laat in een reactie op de uitspraken van Rossignol aan de Telegraph weten dat het merk ‘een groot assortiment badmode’ heeft. “We verkopen dit item al een aantal jaar en het is internationaal populair bij onze klanten.”

Het Zweedse H&M koos afgelopen jaar al voor moslimmodel en modeblogger Mariah Idrissi, die een hoofddoek droeg in de ‘Close the Loop’-campagne. Ook Dolce & Gabbana hebben onlangs een speciale jurkenlijn voor de islamitische markt gelanceerd, genaamd Abaya Abaya. De collectie debuteerde op Style.com/Arabia en bestaat uit verschillende hijabs en abayas, voorzien van bloemenprints en polkadots.

Een aantal retailers speelt vooral in op de trend rond de Ramadan en het Suikerfeest; zo bieden online winkels als Net-A-Porter een Ramadan Edit aan in de heilige maand. Vorig jaar kwamen Zara, Tommy Hilfiger en Oscar de la Renta al met ‘kuise collecties’, die precies samenvallen met de Ramadan. Ook het Spaanse merk Mango lanceerde afgelopen jaar een speciale Ramadan-collectie in alle Arabische landen waar de keten gevestigd is. De speciale Ramadan-collectie bestond uit outfits voor ‘speciale avonden’, waaronder tops met rijke strassteen versieringen, palazzobroeken en tuinbroeken. Mango liet weten al meer dan tien jaar in te spelen op de Arabische markt met ontwerpen voor iedere dag. In 2014 bracht DKNY al een Ramadan-collectie op de markt, bestaande uit maxirokken, jurken en een jumpsuit.

Chanel koos eveneens vorig jaar al voor Dubai als locatie voor de presentatie van de Cruise Collection 2015. Die collectie was overigens niet specifiek gericht op de Arabische wereld, maar het merk wilde wel aansluiten bij de behoefte van islamistische klanten over de hele wereld.


Hijab
moslimamode