"Staken is een recht en dat moet blijven. Maar werkwilligen tegenhouden of intimideren, de toegang tot bedrijven verhinderen of bedrijventerreinen afzetten is onaanvaardbaar en dat accepteren we niet," zeggen ondernemersorganisaties naar aanleiding van de algemene staking vorige week maandag. Om werkgevers te informeren over hun rechten en plichten tijdens een staking, richtte Unizo, de unie voor zelfstandige ondernemers, de website www.unizo.be/staking op.

Vandaag is het een nationale stakingsdag die de climax moet worden van het protest tegen de plannen van de nieuwe regering. Regering Michel wil de pensioenleeftijd verhogen, de gemeenschapsdienst voor langdurige werklozen invoeren en fiscale maatregelen treffen. Het openbaar vervoer ligt vandaag helemaal plat. Daarnaast staakt de post en het onderwijs. In andere sectoren is het niet duidelijk of het werk vandaag neergelegd wordt. Op 16 december houdt de politie extra controles die files zullen veroorzaken en op 19 december is de 'stayaway-day'. In 2011 stelde Theo Francken, huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie, vragen bij de economische meerwaarde van Congolese, Marokkaanse en Algerijnse migranten in vergelijking met de Indiase en de joodse migranten. De Congolese gemeenschap roept daarom alle migranten op dan te staken om hun economische meerwaarde te tonen.

De stakingsbereidheid bij werknemers van kleine tot middelgrote (KMO) bedrijven ligt volgens de unie voor zelfstandige ondernemers in de modedetailhandel (ModeUnie) en Unizo vrij laag. Dit bleek de afgelopen weken ook zo bij de provinciale stakingsdagen. Gemiddeld 3 procent van de KMO medewerkers staakten. De staking zorgde voor late leveringen, bestellingen kwamen niet aan bij de klant en werknemers kwamen niet of te laat op het werk door wegblokkades.

ModeUnie en Unizo roepen werkgevers op om voorzorgsmaatregelen te nemen. De ondernemersorganisaties raden aan om zo min mogelijk afspraken op maandag te maken. Daarnaast moeten werkgevers die voertuigen moeten uitrijden een andere vertrekplaats, buiten het bedrijf of KMO-terrein, regelen. Ook raden ze werkgevers aan om werknemers die niet staken te belonen. "Al zouden dergelijke maatregelen niet nodig moeten zijn als iedereen het stakingsrecht respecteert," zeggen de ondernemersorganisaties.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN