• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Noosa wint Innovative Starters Award 2020 met innovatieve garens gemaakt van maïs

Noosa wint Innovative Starters Award 2020 met innovatieve garens gemaakt van maïs

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De Belgische textielstartup Noosa is een van de drie winnaars van de Innovative Starters Awards 2020, met de ontwikkeling van maïsvezels en -garens bedoeld voor kledingproductie. Dat verkondigt Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie dat de Awards organiseert, in een persbericht. Noosa wint een bedrag van 500.000 euro, te gebruiken om investeringen te doen, expertise op te bouwen en het product geschikt te maken voor de markt.

De garens van Noosa zijn volgens de website van het bedrijf zacht en ademend, en bovendien van plantaardige oorsprong en biologisch afbreekbaar. De aanpak van Noosa is cradle-to-cradle: de recycling van de vezels is in het productieproces geïntegreerd.

De jury was onder de indruk van Noosa vanwege ‘de paradigmashift die Noosa in de textielwereld wil bewerkstelligen en de ecologische impact van het project’, zo is in het persbericht te lezen. “Met gebundelde technische en commerciële competenties gaven de starters blijk van een evenwichtig business plan met het potentieel om in de toekomst de bestaande value chain stap per stap te integreren.”

De andere prijswinnaars waren Rockestate, een bedrijf dat banken en verzekeraars door middel van datascience helpt de woningen van hun klanten te evalueren, en UWare, dat een onderwaterrobot ontwierp die voor allerlei onderwatertaken kan worden ingezet, zoals het in kaart brengen van ecologie. Wat de drie winnaars volgens de jury gemeen hadden was dat deze innovatie bewerkstelligen via ‘intelligente aanpassingen van een bestaand design aan nieuwe behoeften.’

De Innovative Starters Awards zijn een initiatief van Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie. De jaarlijkse awards zijn bedoeld om ondernemers met innovatieve projecten op het vlak van onderzoek en ontwikkeling te stimuleren.

Beeld: Noosa

Circulair
Duurzaamheid
Innovative starters award
Innoviris
maïs
Noosa
Recycling