• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Nederlandse blogger beschuldigt H&M van plagiaat

Nederlandse blogger beschuldigt H&M van plagiaat

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De Nederlandse blogger Elfi Voorhuis is niet blij met winkelketen H&M. De keten zou het logo van haar blog ‘ElfiSelfie’ hebben gebruikt op een van de kersttruien. Dat meldt Algemeen Dagblad.

De trui, een grijze gebreide sweater met het figuur van een elfenmannetje, is voorzien van de tekst ‘Elfi Selfie’, die met slechts een spatie en een extra ‘e’ verschilt van de titel van Voorhuis’ blog. Tevens komt het lettertype overeen.

“Als ik de logo's naast elkaar leg, dan denk ik: het kan niet dat je dit niet hebt gegoogeld,” zegt de blogger in de krant. “Dit zet je niet zomaar op een trui.'' Ze heeft wel een theorie over de trui: “Ik denk dat ze dachten 'elfie selfie, dat is een veelgemaakt kerstgrapje'. En dat ze zo op het idee kwamen om het op een trui te zetten. En ik denk dat ze het toen hebben gegoogeld, dat mijn logo is blijven hangen, en een ontwerper het op een trui heeft gezet.” De blogger heeft haar logo speciaal laten ontwerpen door een reclamebureau, die het eveneens met de hand heeft bewerkt.

H&M laat weten dat ze niet op de hoogte waren van de blog en het logo. Woordvoerder Rosemarie Hup laat aan Algemeen Dagblad weten: “We zijn een heel groot internationaal bedrijf, en dit soort dingen willen we natuurlijk gewoon voorkomen. Ik vind het ook ontzettend vervelend voor haar. Maar dit soort dingen kunnen vaker gebeuren met een publiek lettertype. Dat kun je bijna niet voorkomen.''

Het is niet bekend of Voorhuis juridische stappen gaat ondernemen, wel gaat ze advies inwinnen bij het Juridisch Loket. Ze laat weten dat het haar niet om het geld gaat. “Had H&M me een cadeaubon gegeven of gewoon sorry gezegd en een bloemetje toegestuurd, dan was ik ook blij geweest. Het zou gewoon netjes zijn als ze het anders hadden aangepakt.” H&M heeft haar inmiddels uitgenodigd voor de opening van de H&M Bonneterie in Amsterdam.

Beeld: ElfiSelfie, Facebook H&M

H&M