• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Modieuze moslima’s: de vraag naar moslimmode groeit

Modieuze moslima’s: de vraag naar moslimmode groeit

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Het is een van de snelst groeiende sectoren: moslimmode. Zelfs labels als Hermès en Estée Lauder lanceren exclusieve collecties die zich richten op de islamitische manier van kleden. Een van de grootste merken van moslimmode is Aab, die nu haar eerste fysieke boetiek in Londen heeft geopend, meldt de Dailymail.

Van hijabs tot abaya’s (Islamitische mantels); ze zijn te vinden in de nieuwe Aab-winkel aan Green Street in Oost-Londen. Aab Collection is opgericht in 2007 en gevestigd in de Britse hoofdstad, en staat bekend als ’s wereld grootste online retailer in de islamitische kledingsector. Het merk creëert originele ontwerpen met behulp van in-house ontwerpers naar het voorbeeld van de wereldwijde modetrends, en biedt ook op maat gemaakte items en lanceert limited editions. En nu is de eerste boetiek geopend in Oost-Londen. De opening was in handen van ‘hijabi blogger’ Dina Torkia, die met een fan base van meer dan 401.000 followers op Instagram geen onbekende is in bloggerland. Dat moslimmode leeft werd wel duidelijk bij het event; er stonden maar liefst 2.000 fans voor de deur die het evenement voor geen goud wilden missen.

Nazmin Alim, creatief directeur van Aab laat weten: “We zijn erg enthousiast en blij om onze eerste fysieke winkel te lanceren voor onze klanten in Londen. De stad is een van de belangrijkste markten voor ons en een van de belangrijkste internationale centra van de mode.” Toevoegend: “Deze boetiek is een fysieke manifestatie van het merk en het erfgoed Aab.” Deskundigen voorspellen dat de Britse markt van moslimmode een waarde heeft van zo’n 100 miljoen pond (137 miljoen euro) per jaar, met klanten uit Amerika, Canada, Maleisië, Indonesië en het Midden-Oosten.

Aab wil meer vestigingen openen op ‘internationale modelocaties’

Aab claimt zelf een van 's werelds meest toonaangevende online kledingmerken zijn in de niche. De opening van de winkel in Londen is het begin van een lange termijn plan, waarin de vestigingen in de komende drie jaar een exclusieve locatie krijgen in de ‘internationale centra van de mode’. Zo staan het Midden-Oosten, Maleisië en Indonesië op het wensenlijstje van het kledingmerk. Op de website staat: “Aab creëert kledingstukken die rekening houden met de eenvoud, stijl en comfort die moslimvrouwen wensen, die meerdere rollen in de huidige maatschappij vervullen.” Over de stijl zegt het merk: “'Het concept Aab is gebaseerd op eenvoudige stukken, waar verwisselbare items samenwerken om een ​​hele garderobe te creëren, die over gaat van dag naar avond, van weekdag naar weekend, en van seizoen naar seizoen.”

Internationale luxemerken lanceren speciale collecties voor moslims

Het succes van Aab is een voorbeeld van de groeiende vraag naar modieuze en toch bedekkende kleding. Verschillende luxe labels beginnen in te spelen op de vraag vanuit deze nichemarkt; zo lanceerden Hermès en Estée Lauder speciale collecties. Vorig jaar bracht DKNY een ramadancollectie op de markt, bestaande uit maxirokken, jurken en een jumpsuit. DKNY wil met speciale collecties de harten van moslims winnen, en geld verdienen in het Midden-Oosten, waar het merk vorig jaar een webwinkel opende.

De Brits-Pakistaanse Barjis Chohan is een ontwerper die zich heeft gestort op de markt van moslimmode. Chohan studeerde aan het London College of Fashion en behaalde een master in Design op het Central Saint Martin’s College of Art en Design in de Britse hoofdstad. Voordat ze haar eigen label, genaamd Barjis, oprichtte, werkte ze voor Vivienne Westwood. Ook vrouwen die niet geloven in de kledingvoorschriften van Allah kopen de jurken van het merk Barjis, zoals beroemdheden Kate Moss en Twiggy. De ontwerpster breidde in 2013 haar bedrijf uit met een accessoirelabel, genaamd B by Barjis. “Ik was altijd geïnteresseerd in mode. Ik startte mijn eigen label, omdat ik het enorme gat zag in de markt voor high-end kleding voor urban professional moslimvrouwen,” vertelde de ontwerpster een paar jaar geleden aan FashionUnited. Zo berekende de beschermeling van Vivienne Westwood dat moslimmode wereldwijd goed is voor zo'n 96 miljoen dollar (75 miljoen euro).

Moslimmode leeft amper in Nederland en België

In Nederland en België richten modebedrijven zich maar mondjesmaat tot moslims, concludeerde onderzoeksbureau Labyrinth vorig jaar. Dat geldt zowel voor speciale gelegenheden als het Suikerfeest als voor dagelijkse mode. Voor de Suikerfeestmonitor onderzocht Labyrinth winkels in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Antwerpen. De conclusie: behalve Hema, Douglas, VanHaren, V&D, en Bodyshop, besteden vrijwel geen van de grote non-food ketens en grote winkels in de stadscentra en grote wijkwinkelcentra van de onderzochte steden, zichtbaar aandacht aan de ramadan en het Suikerfeest.

Er is wel een aantal modeontwerpers in Nederland die zich bezighouden met mode en de islam. Zoals Siham Tib, met haar modelabel voor kaftanjurken, djellaba’s en beachkaftans. Ze showde haar collecties eerder op de The Muscat Fashion Week in Oman. Cindy van den Bremen – zelf humanist, geen moslim – besloot eind jaren negentig, nog voor de opkomst van politici als Pim Fortyun en Geert Wilders, om modieuze, sportieve hoofddoeken te ontwerpen. Haar merk Capsters wordt via haar online winkel verkocht in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verengde Staten, Canada, Maleisië, Indonesië, Dubai en de Malediven.

aab
moslimmode