• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Kering bereidt luxemerken voor op klimaatveranderingen

Kering bereidt luxemerken voor op klimaatveranderingen

Door Tessa Guntlisbergen

5 nov. 2015

Fashion

De luxe modeindustrie moet dringend haar supply chain verbeteren, waar klimaatveranderingen invloed beginnen te hebben op de productie van grondstoffen als katoen, zijde en leder. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van het Franse luxe-concern Kering en non-profitorganisatie Business for Social Responsibility (BSR), dat helpt merken hun kwetsbaarheden in te zien.

Het ‘Climate Change’ rapport kijkt naar verschillende klimaataspecten, waaronder de uitstoot van koolstof en de risico’s voor hoogwaardige grondstoffen. Volgens het rapport zijn luxe modehuizen bijzonder gevoelig voor klimaatveranderingen doordat ze afhankelijk zijn van hoogwaardige grondstoffen. Deze grondstoffen - waaronder kasjmier, zijde, katoen en lamsleer - komen uit productiesystemen die steeds beperkter zijn. Daardoor zijn ze kwetsbaar voor klimaatschommelingen.

“Klimaatveranderingen zorgen nu al voor een verminderde beschikbaarheid van grondstoffen. Gezien de afhankelijkheid van die hoogwaardige stoffen, moeten we de potentiële kwetsbaarheden onder ogen zien en pro-actief zijn in het verbeteren van onze supply chains,” verklaart Marie-Claire Daveu, Chief Sustainability Officer bij Kering.

Om de risico’s voor hoogwaardige stoffen te verminderen, moeten luxe modebedrijven volgens het rapport hun eigen supply chain in kaart brengen en samenwerken met leveranciers uit minder kwetsbare gebieden. Ook moeten merken de uitstoot van koolstof verminderen door een beter beheer van energie en water en alternatieve producten gebruiken. “Door een ambitieus klimaatbeleid te implementeren, krijgen bedrijven de mogelijkheid hun eigen risico’s te verlagen, waar ze tegelijkertijd positief bijdragen aan het milieu in het algemeen.”

KERING