• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • In Beeld: Nike lanceert Nike Pro Hijab voor moslimsporters

In Beeld: Nike lanceert Nike Pro Hijab voor moslimsporters

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Nike brengt volgend jaar een hoofddoek voor vrouwelijke moslimsporters op de markt. Het sportmerk heeft een jaar lang gewerkt aan het item. Eerder deze week lanceerde Nike al een plus-size collectie voor vrouwen.

“Door moslim atleten te voorzien van de meest baanbrekende producten zoals de Nike Pro Hijab, heeft Nike als doel om de pioniers van vandaag te dienen en om meer vrouwen en meisjes in de regio te inspireren, die nog steeds tegen barrières oplopen en weinig toegang hebben tot sport,” stelt Nike in een statement. “Minder dan een op de zeven meisjes participeren in lokaal aanbevolen sportactiviteiten gedurende 60 minuten of meer.”

Het ontwerp is gemaakt van een enkele laag Nike Pro power mesh, die volledig opaque is. Het is een ademend en lichtgewicht polyester, met strategisch geplaatste gaatjes voor optimale ventilatie en voelt zacht aan. De mesh is ook voorzien van stretch, net als de elastische boorden, zodat het goed aansluit op het hoofd. De achterzijde is langer dan de voorzijde, zodat het niet los kan raken tijdens het sporten. Daarnaast is er zacht garen gebruikt om wrijving en irritatie in de nek te voorkomen. De hijab heeft een speciaal pull-on design, waardoor de sporthoofddoek gemakkelijk aan te trekken is. De hijab is verkrijgbaar in zwart, grijs en obsidiaan, in de maten XS/S tot en met M/L.

Nike debuteert met Nike Pro Hijab

Er is meer dan een jaar gewerkt aan het ontwerp van de Nike Pro Hijab. Diverse topatleten zijn door Nike uitgenodigd om naar het hoofdkantoor in Oregon te komen en een toelichting te geven op de problemen die ontstaan bij het dragen van een traditionele hijab tijdens het sporten. Zo stelde gewichtheffer Amna Al Haddad uit de Verenigde Arabische Emiraten dat het gewicht van de stof belangrijk was, evenals de mogelijkheid om te bewegen tijdens het sporten. Een ademende stof was belangrijk, omdat het ontbreken van ventilatie haar afleidde als ze aan het sporten was.

Het Nike designteam heeft de adviezen van Al Haddad gecombineerd met de nieuwe innovaties uit eigen huis en kwam met verschillende prototypes, die onder meer getest zijn door kunstrijdster Zahra Lari en Manal Rostom van Nike + Run Club. Ook werden sportende consumenten uit het hele Midden-Oosten gevraagd om het item te beoordelen. Omdat ieder land een specifieke stijl heeft als het om hijabs gaat, moest het ontwerp al deze stijlen tegemoet komen. Nike heeft daarvoor ook advocaten en lokale gemeenschappen geraadpleegd, zodat het ontwerp past bij de culturele eisen die eraan gesteld worden.

”We hebben met Amna en een aantal andere atletes gewerkt om te zien wat ze nodig hadden en wilden van een performance hijab,” laat een woordvoerder aan Al Arabiya English weten. “Wat we hoorden was dat vrouwen zoeken naar een lichtgewicht en ademende oplossing, die op zijn plek zou blijven zonder angst voor verschuiving.”

De Nike Pro Hijab zal volgend jaar, in de lente van 2018, verkrijgbaar zijn in Nike-winkels wereldwijd. Daarnaast wordt er uitgebreid naar sportretailers die inspelen op de moslimmode. Onlangs heeft Nike een aantal winkels geopend in het Midden-Oosten, en ook komt er een training app in het Arabisch, om zo beter aan te sluiten op de lokale consument.

Beeld: Nike

Hijab
moslimmode
Nike