• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Door Yenthe Stuurman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De internationale modeweken zijn in volle gang, maar de Parijse Haute Couture Fashion Week is tot een einde gekomen. FashionUnited kijkt terug. Opvallende ontwerpen, adembenemende decors en de meest besproken shows. Een selectie van de couturiers op hun best.

Atelier Versace

Paris Haute Couture Fashion Week ging op 24 januari van start met een show van het Italiaanse modehuis Versace. Voor de lente/zomer 2016 collectie mixte Versace de wereld van sportieve mode met die van couture. Modellen als Gigi Hadid en Lara Stone liepen gekleed in avondjurken met dij-hoge splits en extreme cutouts, laser cut-mini-jurken en broekpakken over de catwalk. Uit de boxen knalde muziek die speciaal voor de show werd geschreven, met songteksten als ’I move to the beat of my own drum’ en ’I was born to manifest my power’.

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Christian Dior

Dior presenteerde de eerste couturecollectie sinds het vertrek van Raf Simons afgelopen herfst, gemaakt door het in-house design team. De designethos van Simons leek nog niet helemaal verdwenen bij het Franse modehuis: verschillende herinterpretaties van het iconische Bar Jacket, waaronder een verwerking tot rok, kwamen terug in de de lente/zomer 2016 collectie. Borduurwerk, met bloemen- en dierenprints, waren ook veelvuldig te zien. In de showomschrijving stond: "Een Dior vrouw presenteert zichzelf door het dragen van kleding op een nieuwe manier. Het is haar houding, haar manier van bewegen en haar manier van er simpelweg zijn."

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Ronald van der Kemp

Het is voor Ronald van der Kemp de derde keer dat hij zijn collectie toont tijdens de Parijse coutureweek. De Nederlandse ontwerper van demi-couture, zoals hij dat zelf noemt, debuteerde in januari 2015 in de Franse modehoofdstad met zijn eigen label. Toch is hij zeker geen onbekende in de modewereld; Van der Kemp werkte 25 jaar lang bij modebedrijven als Céline, Guy Laroche en Wolford. In de lente/zomer 2016 collectie zien we vrouwelijke jurken en kokerrokken in geprinte stoffen, en in uni-uitvoering met chique kanten of geplisseerde stofdetails. Ook zijn er stoere leren broeken met wijde pijpen: de opvallendste is het goudkleurige exemplaar.

A photo posted by RVDK (@ronaldvanderkemp) on

Chanel

Naar de indrukwekkende decors van Chanel wordt inmiddels misschien wel evenveel uitgekeken als de nieuwste collectie van het Franse modehuis zelf. Zo was er eens de Chanel-draaicaroussel, een supermarkt en een luchthaven. Ook dit jaar was de Chanel show veel besproken. Creatief directeur Karl Lagerfeld toverde het ‘Grand Palais’ dit keer om tot tuin met in het midden een levensgroot ’living dollhouse’. Tijdens de finale van de show opende het poppenhuis haar deuren en werd de collectie nog een laatste keer aan het publiek getoond. Het thema natuur was niet alleen in het houten decor terug te zien, maar ook het beige kleurenpalet van de collectie.

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Jean Paul Gaultier

Geen traditionele show voor Jean Paul Gaultier. In plaats daarvan werd de catwalk omgetoverd tot de Parijse nachtclub ‘Le Palace’. Jean Paul Gaultier staat bekend om de choreografieën die tijdens zijn shows worden uitgevoerd en ook nu betraden de modellen de catwalk terwijl zij dansten, champagne dronken en rookten. De collectie is geïnspireerd op de eind jaren ‘70 en begin jaren ‘80. Op de catwalk: grote kapsels, glanzende stoffen en veel glitterende pailletten.

A video posted by @delphine.perroy.mad on

Giorgio Armani Privé

Giorgio Armani Privé zette in op de kleur lila. De collectie van het Italiaanse modehuis bestaat onder andere uit slank gesneden jasjes met bijpassende shorts of een cropped pantalon met wijde pijpen. Bijna alle kledingstukken waren uitgevoerd in paarstinten als lavendel, mauve en violet. Accent werd gelegd met parelmoerachtige zilvertinten. Naast de kleurkeuze was het gebruik van glanzende materialen eveneens opvallend.

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Viktor & Rolf

Ook Viktor & Rolf showde tijdens de Parijse Haute Couture Fashion Week. Het Nederlandse modeduo presenteerde een volledig witte collectie, geïnspireerd op schilderijen van Picasso. Hoewel de kleur in de collectie monotoon is, was de collectie alles behalve saai. Door het gebruik van verschillende lagen, materialen, hoeken en vormen waren de jurken driedimensionaal.

Kunst is geen nieuwe inspiratiebron voor Horsting en Snoeren. Voor lente/zomer 2015 lieten de ontwerpers zich inspireren door Van Gogh Meesterwerken. Afgelopen juli was het ontwerpduo zelf óók aanwezig op de catwalk en haalde bij ieder nieuw model een schilderij van de muur dat ze vervolgens transformeerden tot een kledingstuk.

Valentino

Het Italiaanse modehuis Valentino creeërde een 66-delige jurkencollectie. Creatief directeurs Maria Grazia Chiuri en Pierpaolo Piccioli lieten zich inspireren door de artistieke werken van Mariano Fortuny. Orientaalse accenten werden gemixt met Middeleeuwse wandtapijten-patronen tot haute couture designs met Griekse godin-uitstraling.

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Ilja Visser

De lente/zomercollectie 2016 van Ilja, genaamd ‘ASSIMILA’, is een ode aan eigentijdse vrouwelijkheid. Ontwerpster Ilja Visser liet zich inspireren door ons grootste orgaan. “De huid is een zacht flexibel weefsel wat kan meebewegen en van kleur verandert. Het beschermt ons. Dit gegeven heb ik toegepast in deze collectie,” vertelt Visser aan het AD. “Ik heb in samenwerking met modetechnicus Marina Toeters lichtinstallaties geïnstalleerd in bepaalde looks. Tijdens het lopen zie je dus een aantal designstukken van kleur veranderen. Als we bijvoorbeeld in de zon zitten worden we rood, en als we schrikken worden we wit.'' Visser heeft vijf maanden aan de collectie gewerkt.

In Beeld: De crème de la crème van de Parijse Coutureweek

Het is het tweede seizoen dat Ilja Visser als gastlid op de officiële kalender van het Chambre Syndicale de la Haute Couture prijkt: in april 2015 werd de modeontwerpster opgenomen in de kalender. Het is niet eenvoudig om op de officiële lijst te komen. De Chambre staat bekend als ‘de bewaker’ van de Franse mode. Een plaatsje is slechts voor een select gezelschap ontwerpers weggelegd. Wie op de lijst wil komen moet veel talent en vooral veel geduld hebben. Nederlandse ontwerpers als Jan Taminiau en Iris van Herpen gingen Ilja Visser voor.

Foto’s: Facebook Versace, Chanel Facebook, Giorgio Armani Facebook, Valentino Facebook, Ilja.nl

Video’s: YouTube FatalefashionIII, YouTube Christian Dior, YouTube Chanel, YouTube Ilja


Haute Couture
Haute Couture Fashion Week
haute coutureweek
Parijse coutureweek
Ronald van der Kemp
Viktor&Rolf