• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Hoe de mannentas floreert als modeaccessoire

Hoe de mannentas floreert als modeaccessoire

Door Kristopher Fraser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion |ACHTERGROND

Handtassen zijn de ultieme luxe lederen accessoires sinds Coco Chanel in februari 1955 de zeer begeerde 2.55 Chanel tas lanceerde. Tassen zijn een geliefde accessoire voor vrouwen en daarnaast ook ontzettend functioneel. Ze vervoeren geld, sleutels, toiletspullen, kauwgom, etcetera.

Terwijl vrouwen al geruime tijd van de luxe en glamour van handtassen kunnen genieten, werd de keus voor mannen beperkt tot aktetassen en messenger bags (een tas die over één schouder gedragen wordt, red.). Een paar jaar geleden besloten luxe modebedrijven hun aanbod van lederen goederen uit te breiden en dat bekenede een keerpunt: de man bag werd geboren.

In 2014 maakte de mannentas zijn catwalkdebuut tijdens presentaties van grote modehuizen als Fendi, Gucci, Jil Sander en Burberry. Dat was het startschot van de mannentas-trend. De ontwerper die de populariteit van de mannentas tot een hoogtepunt bracht is Alessandro Michele van Gucci.

Handtassen mannen zijn de nieuwe menswear must-have accessoire

Michele, wie Gucci’s luxe imago tot een hoogtepunt heeft weten te brengen, heeft gezorgd dat het Italiaanse merk het go-to adres is voor beroemdheden, influencers en streetstyle sterren van alle leeftijden. Zijn ontwerpen voor Gucci, zoals tote tassen met bijen-, tijger- en slangenprint zijn een veel geziene accessoire tijdens New York Fashion Week, en werden aangeprezen in gerenommeerde tijdschriften voor mannen zoals als GQ.

Waar het assortiment van mannentassen vroeger beperkt was tot functionele ontwerpen, zoals cameratassen en duffel bags (in de vorm van een sporttas, met rits aan de bovenkant, red), is het idee van een mannentas als ware modeaccessoire in de afgelopen jaren opgebloeid.

Louis Vuitton, al jaren producent van aktetassen voor mannen, begon onder de leiding van creatieve directeur Kim Jones meer opvallende items aan te bieden in hun mannenlijn. De groei in het mannensegment van het Franse luxemerk leidde tot samenwerkingen met kunstenaars zoals Jake en Dinos Chapman en de meeste recente samenwerking met Supreme. De Louis Vuitton x Supreme samenwerkingscollectie heeft de retail bijna plat gelegd afgelopen week tijdens de lancering, met mensen die vanaf middernacht in de rij voor de winkel stonden om een item te bemachtigen.

Louis Vuitton scoorde ook een online hit tijdens Paris Men’s Fashion Week, waar het Franse merk de nieuwe Monogram Outdoor tas introduceerde tijdens de lente/zomer2018 collectie presentratie. De foto op het Instagram-account van het Franse merk heeft al meer dan 83.000 likesgekregen en staat hoog op de verlanglijst van liefhebbers van luxe producten.

De laatste tijd zijn kleine tassen voor mannen, door GQ bestempeld als “the man purse”, erg populair geworden dankzij hip-hop ster A$AP Rocky en ontwerpers zoals Virgil Abloh van Off-white.

Nu blijft natuurlijk de vraag : hoe zijn we hier gekomen?

Mannen hadden een praktischer ontwerp dan een aktetas nodig om hun spullen te vervoeren. Want, in het technologie-tijdperk is het niet logisch om een grote aktetas te dragen om alleen een iPad of Macbook Air mee te nemen. Lichtgewicht en functionele tassen zoals totes (een handtas met twee hengsels) en een kleinere messenger bag (kleine tas met een bredere schouderband) functioneerden net zo goed, of nog beter.

In de maatschappij is ook de grens tussen seksen vervaagd, dus het dragen van een tas is niet langer meer alleen weggelegd voor de vrouw. Als een vrouw een handtas kan dragen, dan kan een man dat ook.

Door de opkomst van uniseks mode én de trend van uitbundige mannenmode, zijn mannelijke modeliefhebbers nu onbevreesd als het aankomt op opvallen. De mannenmodemarkt ziet constante groei en merken maken hier gebruik van in elke mogelijke categorie.

Waar de mannentas eerst wellicht een trend leek, blijkt nu een basisitem in de mannenmode, en een begeerde accessoire voor elke man.

In juni besteedt FashionUnited aandacht aan de internationale Mannenmodeweken. Voor alle reads over mannenmode klik hier.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

Foto lookbook via Gucci.com , foto still handbag via Bloomingdales.com
Homepage foto + catwalk foto’s: “LOUIS VUITTON Men Collection Spring-Summer 2018/2019 © Louis Vuitton

Gucci
herentas
Louis Vuitton
mannenhandtas
mannentass
ParisFashion Week men