• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Het sportshirt van de toekomst: ventilerend en met levende bacteriën

Het sportshirt van de toekomst: ventilerend en met levende bacteriën

Door Anne Buis

loading...

Fashion

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology en New Balance hebben mogelijk het sportshirt van de toekomst ontwikkeld. Samen bedachten ze een speciaal T-shirt, dat door middel van ‘flapjes’ en levende bacteriën warmte afvoert.

Het speciale shirt heeft een soort ‘kieuwen’ op de rug, die open gaan als de drager begint te zweten. De stof van het shirt is voorzien van levende bacteriën, die reageren op zweet. Als de drager zweet als gevolg van inspanning zwellen de cellen op, waardoor de latex flapjes open gaan en het shirt ‘ventileert’. Als de warmte en het zweet minder worden, slinken de microbiële cellen en sluiten de flapjes zich weer. De ventilatiegaten zijn op strategische wijze op het shirt geplaatst, precies op de plekken waar de drager het meeste zweet.

De microbiële cellen zijn overigens niet gevaarlijk voor de gezondheid, benadrukken de onderzoekers. Ook is het gemakkelijk om de cellen snel en in grote hoeveelheden te produceren. De onderzoekers werken nu ook aan andere toepassingen, bijvoorbeeld flapjes in de zolen van hardloopschoenen. New Balance zou al patent hebben aangevraagd op het shirt.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar andere functionaliteiten van de cellen. "We kunnen onze cellen combineren met genetische instrumenten om andere functionaliteiten in deze levende cellen te introduceren," zegt Wen Wang, de voornaamste auteur van het onderzoek en een voormalig onderzoekswetenschapper in MIT's Media Lab. "We gebruiken lichtgevendheid als voorbeeld, en dit laat mensen weten dat je in het donker rent. In de toekomst kunnen we geurvrijmakende functies combineren door middel van genetische techniek. Dus misschien laat het shirt na het trainen in de sportschool straks een fijne geur achter."

Beeld: Massachusetts Institute of Technology

New Balance
Textiel