• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • H&M boekt gestaag vooruitgang in duurzame kleding

H&M boekt gestaag vooruitgang in duurzame kleding

Door Marije Bette

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

H&M maakt langzaamaan steeds meer gebruik van duurzaam geproduceerde materialen, terwijl het met de inzet van hernieuwbare elektriciteit grote sprongen maakt. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde H&M Conscious Actions Sustainability Report 2015.

Duurzaam geproduceerde materialen zijn momenteel goed voor 20 procent van het totale materiaalgebruik van Hennis & Mauritz. De modeketen heeft zichzelf ten doel gesteld om in de toekomst alleen nog maar gebruik te maken van gerecyclede of duurzame materialen. ”Als ik collega’s tijdens de koffie over duurzaamheid hoor spreken, ben ik best trots. Maar het is een zeer complex vraagstuk en er is nog veel te doen op dit gebied, voor ons en de hele industrie", zegt CEO Karl-Johan Persson in het duurzaamheidsrapport. De focus van H&M ligt de komende jaren met name op de duurzame productie van katoen - materiaal dat veelvuldig wordt gebruikt in de kleding van H&M. Bijna een derde van de katoenen kleding van de retailer werd in 2015 duurzaam geproduceerd. Veel katoen komt van tweedehands kleding die H&M inzamelt. De retailer streeft er naar om tegen 2020 alleen nog maar gebruik te maken van duurzaam katoen.

Met het gebruik van hernieuwbare elektriciteit boekt H&M snellere successen: dit aandeel kwam in 2015 uit op 78 procent, ten opzichte van 27 procent in 2014. Door de inzet van hernieuwbare elektriciteit werd ook de totale uitstoot van de keten flink gereduceerd. De uitstoot verminderde het afgelopen jaar met 56 procent ten opzichte van 2014.

In het rapport besteedt de fashionretailer tevens aandacht aan eerlijke lonen. In het kader van de Fair Living Wage strategie ondertekende H&M een overeenkomst met IndustriALL Global Union en de Zweedse handelsunie IF Metall. De komende jaren richt deze overeenkomst, de Global Framework Agreement, zich op het tot stand komen van de dialoog tussen werkgevers en werknemers in de fabrieken van leveranciers. Het ondersteunt de inzet van H&M op het gebied van vrijheid van vereniging, collectieve onderhandelingen en vreedzame oplossingen bij conflicten.

Duurzaam
duurzaamheidsrapport
H&M
hennis
Maurits