• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Gucci: een nieuwe look en opvolger Giannini deze week bekend

Gucci: een nieuwe look en opvolger Giannini deze week bekend

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De nieuwe hoofdontwerper van Gucci zal deze week bekend worden gemaakt. Dat heeft het Italiaanse modehuis Gucci laten weten. Het nieuws valt samen met de eerste catwalkshow zonder voormalig hoofdontwerpster Frida Giannini, die maandagavond plaats vond tijdens Milaan Fashion Week.

Veel tijd om stil te staan bij het voortijdige vertrek van Giannini heeft het modehuis niet gehad. Maar dat er met haar vertrek een nieuwe look wordt aangeboord, werd meteen duidelijk bij de catwalkpresentatie van de nieuwe men’s ready-to-wear-collectie in Milaan. Volgens bronnen heeft het creatief team de collectie ‘in een tijdsbestek van vijf of zes dagen’ in elkaar gezet, onder leiding van Alessandro Michele, de rechterhand van Giannini. Ook hij is veelvuldig genoemd als potentiele opvolger van de hoofdontwerpster.

Een nieuwe look van Gucci op de catwalk in Milaan

“Geen Italiaans vakmanschap, geen traditionele iconografie, geen jetset lifestyle – opeens trad mode op de voorgrond”, schrijft WWD over de nieuwe collectie. Op de catwalk waren zijden blouses te zien, evenals Gucci loafers gevoerd met nertsenbont, ‘gekrompen’ militaire jasjes met doelbewuste korte mouwen en harige manchetten. De casting was eveneens anders: sobere mannenmodellen en vier vrouwenmodellen die mannenlooks showden. Tevens had de spotlight op de catwalk plaats gemaakt voor U-vormige industriële roosters en werd er verrassend gekozen voor de melancholische soundtrack van Tom Ford’s A Single Man als muzikale omlijsting. Het mag duidelijk zijn dat de show een transitie markeert, van Giannini naar haar nieuwe opvolger. Eerder zei een bron al dat de nieuwe collectie ‘zover mogelijk van het ‘vorige Gucci’ af zou liggen’, jong en een duidelijke breuk met het verleden. De kritieken zullen zacht zijn gezien de haastklus, schrijft WWD. ‘Het vertrouwende Gucci –jaren zeventig kostuums met strakke snit en demonstratieve bovenkleding- werden soms ongemakkelijk gecombineerd met gekrompen truien, kanten T-shirts en pyjama-achtige broeken.’

Naam van nieuwe hoofdontwerper Gucci deze week bekend

Naast het presenteren van een nieuwe collectie en daarmee een nieuwe koers, liet Gucci Group weten deze week een nieuwe hoofdontwerper aan te kondigen. Henri Punault, de CEO van Kering (waar Gucci onder valt), zal zijn definitieve goedkeuring geven voor de aanstelling. Met Alessandro Michele als voorlopig hoofd van het creatief team lijkt de Gucci’s accessoire ontwerper de meeste kans te maken om Giannini definitief op te volgen. "Als Michele de baan krijgt, vertrouwt Pinault een weinig bekende ontwerper een van de grootste en meest uitdagende banen in de mode toe," schrijft WWD. Gucci wil nog geen commentaar geven op de geruchten.

Michele lijkt de leidende positive te hebben op het kandidatenlijstje van opvolgers van Giannini. Hij is nu designer van leather goods, schoenen, sieraden en homewear bij Gucci. Een bron liet aan WWD weten dat het team ’on a high’ is en Michele support, die zelf liet weten heel enthousiast te zijn en ervoor te willen gaan. “Michele kent alle mechanismen achter de schermen”, liet een bron eerder deze maand weten. “Met een merk als Gucci is de creativiteit verbonden aan de industriële ontwikkeling. Het is een wetenschappelijke machine, waar marketing het voor het zeggen heeft. Het is tot een zekere hoogte creatief. Een ontwerper van buitenaf binnenhalen kan allure toevoegen, maar een designer vanuit het modehuis zelf kan op de lange termijn beter werken.”

Sinds de aankondiging van Giannini’s vertrek wordt er druk gespeculeerd over een opvolger. Zo zijn Riccardo Tisci (Givenchy), Maria Grazia Chiri (Valentino) en ontwerper Joseph Altuzarra veelvuldig genoemd. Hoofdontwerper Frida Giannini verliet vorige week vroegtijdig het modehuis, nadat haar vertrek (samen met CEO en echtgenoot Patrizio di Marco) in december werd aangekondigd. De ontwerpster was meer dan een decennium werkzaam bij Gucci. Haar vertrek volgde na jarenlange tegenvallende resultaten. Oorspronkelijk zou zij aanblijven tot 25 februari, tot de presentatie van de herfst-/wintercollectie 2015 van de vrouwenlijn in Milaan. Volgens de Britse Vogue staat Gucci bekend om het promoten van creatieve talenten en werd Giannini toendertijd gekozen uit het team van Tom Ford, toen hij het label verliet. Zij promoveerde toen van leather goods en women’s ready-to-wear naar de rol van hoofdontwerper.

Foto's: Gucci.com

Gucci
MILAN FASHIONWEEK