• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Greenpeace vindt schadelijke chemicaliën in kleding The North Face en Mammut

Greenpeace vindt schadelijke chemicaliën in kleding The North Face en Mammut

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Milieuorganisatie Greenpeace heeft outdoorkleding- en producten onderzocht op de aanwezigheid van chemische stoffen, naar aanleiding van outdoorbeurs ISPO die plaatsvond in München. In het rapport ‘Leaving Traces’ stelt de organisatie dat, van de 40 onderzochte producten, slechts vier items volledig vrij waren van polyfluorinated chemicals (PFC). De chemische stof is schadelijk voor mens en milieu, omdat het onder andere kankerverwekkend zou kunnen zijn en daarnaast moeilijk afbreekbaar is.

Voor het onderzoek heeft Greanpeace producten onderzocht uit de collecties van de merken Mammut, Jack Wolfskin, Vaude, Haglöfs, Patagonia en The North Face. Het ging om elf jassen, acht broeken, zeven paar schoenen, acht rugzakken, twee tenten, twee slaapzakken, één touw en één paar handschoenen. De enige items die PFC-vrij waren, waren de jassen van Vaude en Jack Wolfskin, een rugzak van Haglöfs en de handschoenen van The North Face. Volgens Greenpeace laat dit zien dat het goed mogelijk is om outdoorproducten te maken zonder het gebruik van PFC. Bij de overige 36 items heeft Greenpeace de chemische stof wel aangetroffen, en in een kwart van de gevallen ging het om zogenaamde langeketen-PFC´s. Dit type PFC bestaat uit meer dan acht koolstofatomen, waardoor het extra schadelijk is voor het milieu.

Uit een ander onderzoek dat Greenpeace heeft uitgevoerd, is gebleken dat in een aantal afgelegen skigebieden PFC in de sneeuw en in het water aanwezig was. Met het oog op de schadelijke effecten van de stof, pleit Greenpeace voor een volledige ban van PFC. De organisatie roept outdoormerken dan ook op deel te nemen aan de Detox My Fashion en concrete stappen te zetten om het gebruik van chemicaliën te stoppen.

Greenpeace
Haglöfs
Jack Wolfskin
Patagonia
The North Face
Vaude