• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • FW24/25 sourcing trends: nostalgische erfstukken, 3D stoffen en ongepolijst design

FW24/25 sourcing trends: nostalgische erfstukken, 3D stoffen en ongepolijst design

Door Jule Scott

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

(v.l.n.r.) Acne Studios, Diesel, Bode. Bild: Spotlight Launchmetrics

Terwijl het bestelseizoen voor FW24 ten einde loopt, staat het volgende seizoen alweer in de startblokken. In een webinar van trendonderzoeksinstituut Fashion Snoops en Informa Markets Fashion gaf trendexpert Nia Silva de eerste inzichten in de culturele signalen, het consumentensentiment en de vier opkomende designthema’s die de inkooptrends voor FW24 zullen bepalen.

Sentimental - een nostalgische reis naar het verleden

Silva's eerste designthema voor Herfst/Winter 24/25 heet Sentimental. De kern van dit thema is de gelijknamige sentimentaliteit en de kunst van het vakmanschap. Sentimental biedt een nostalgische maar moderne kijk op het nieuw leven inblazen van traditioneel design en stoffen als moderne erfstukken.

Silva rechtvaardigt de nostalgische sentimentaliteit met wat de sourcingexpert twee fundamentele culturele signalen noemt. "Het eerste is Craft Care, dat de ambachtelijke en wellness-beweging benadrukt als een nieuwe manier om naar design te kijken." Dit verweeft de gebieden van ambacht en wellness en introduceert een nieuwe benadering van design die troost vindt in de mindfulness van ambacht en de therapeutische handeling van restauratie.

Bode Menswear SS24 Bild: Spotlight Launchmetrics

Het tweede signaal, Mythical meaning, roept op tot het terughalen van de wijsheid van voorbije tijden en het zich verankeren in oude gebruiken om de onzekerheden van het heden het hoofd te bieden. "Meer dan ooit kijken merken terug naar de oorsprong van hun producten, van grondstoffen die afkomstig zijn van oude, regeneratieve landbouwpraktijken tot het gebruik van aloude ambachtelijke technieken en stoffen die charme kunnen toevoegen aan het assortiment," zegt Silva. "Het doel is om iets van de rijkdom, vaardigheden en denkwijze uit het verleden te gebruiken om een weg te banen naar de toekomst van design."

Vertaald in materialen komt Sentimental vooral tot uiting in handgemaakte stoffen en vintage stukken. Een belangrijke focus ligt op wat de materiaalexpert "knick-knacks " noemt: "geüpcyclede stoffen, gerecyclede metalen en oude versieringen die in de stoffen zijn geweven als kleine vignetten uit het verleden of een betekenisvol verhaal."

Bode Menswear SS24 Bild: Spotlight Launchmetrics

De weeftechnieken tonen tactiele kunstzinnigheid door het verweven van draden met verschillende texturen en het gebruik van ethisch geoogste zijde, regeneratieve katoenvezels en onvervalste, chemicaliën vrije wol dat ook duurzaamheid onder de aandacht brengt.

Sentimental verkent oppervlakken met een rijke variëteit aan texturen, waarbij tijdperken en culturen worden vermengd om innovatieve, aloude technieken te creëren. De oppervlakken worden benadrukt door de opzettelijke toevoeging van slijtage en rafels, waardoor een tastbare verbinding met de geschiedenis wordt gecreëerd, gebruikt voor zowel denim als wollen stoffen. De focus op vakmanschap in design strekt zich ook uit tot reparatietechnieken zoals patchen, naaien en stoppen in gebreide kleding, waardoor archiefmaterialen nieuw leven wordt ingeblazen.

Het kleurenschema van dit designthema "voelt bijna als een venster naar de ziel of een kist met kostbare erfstukken", zegt ze. Concreet betekent dit het gebruik van vertrouwde en steile warme kleuren, van gedurfde bostinten tot boterachtige crèmes en donkere, verzadigde roodtinten.

Immersive - natuur ontmoet technologie

Terwijl Sentimental zich bezighoudt met het verleden, is het tweede designthema, Immersive, een samensmelting van natuurlijke spektakels en geavanceerde technologie. De natuur staat centraal, maar wordt weergegeven door een lens met hoge resolutie in levendige digitale kleuren en 3D-texturen.

Web-3, een van de culturele signalen die deze esthetiek oproept, ligt momenteel op ieders lippen, dus het is niet verwonderlijk dat sourcingtrends er ook door geïnspireerd zijn. Dan is er Made to Morph, een op verandering gebaseerd signaal dat Silva beschrijft als een reactie op economische en ecologische instabiliteit. Dit is met name gericht op iedereen die op zoek is naar producten die zich aanpassen aan elke situatie, wat resulteert in zeer tactiele, functionele materialen.

Acne Studios Menswear SS24 Afbeelding: Spotlight Launchmetrics

Immersive materialen bevatten een zeer diverse reeks garentexturen en pigmenten die lijken op natuurlijke en virtuele ecosystemen. Kleurstoffen staan centraal, met processen die duurzame maar commercieel levensvatbare resultaten opleveren, zei de expert. Alternatieven op biologische basis, imitatiebont en levendige prints brengen de allure van de natuur over.

Oppervlakken zorgen voor een hyperstimulerende ervaring door microscopische fijne kneepjes na te bootsen en een tactiel ontwerp te hebben. Glanzende materialen zoals pailletten, linten en reflecterende prints domineren de algehele look, en ook warmtegevoelige, transformeerbare oppervlakken komen naar voren.

Acne Studios Menswear SS24 Afbeelding: Spotlight Launchmetrics

De natuur wordt weergegeven in heldere tinten, die doen denken aan microscopische imitaties van de natuurlijke omgeving. Warme en sterke groen-, roze- en blauwtinten roepen een hemelse maar harde kijk op de werkelijkheid op en creëren een overgang van de seizoenen.

Chaos - onzekerheid en ruw ontwerp

Chaos is de jongste en meest emotionele van de vier designthema’s voor FW24/25. Chaos viert de mogelijkheden die voortkomen uit onzekerheid en nodigt je uit om deel te nemen aan ruw ontwerp dat conventionele grenzen verlegt. Geïnspireerd door het huidige klimaat van politieke onrust, culturele polarisatie, klimaatverandering en economische onzekerheid, dwingt deze esthetiek om schoonheid te vinden in het onvolmaakte.

"We zoeken naar gebroken texturen, asgrauwe patronen, gefragmenteerde constructies, de onvolmaakte, brutalistische vormen en industrieel vakmanschap om design voor de toekomst te inspireren," legt Silva uit.

Een van de belangrijkste culturele signalen is het groeiende wantrouwen van jongere consumenten tegenover hiërarchieën en instituties, de anti-establishment beweging. Consumenten eisen meer transparantie en eerlijkheid in de toeleveringsketen, eerlijke arbeidspraktijken en het gebruik van middelen om ecologische en sociale onevenwichtigheden te compenseren. Er is ook een signaal dat Silva Brutal Ambiguity noemt. Het signaal roept de vraag op hoe onzekerheid kan worden gebruikt als een kans voor innovatie en daagt bedrijven uit zich aan te passen aan voortdurende verandering en innovatie en veerkracht te bevorderen.

De puffer laars van Rains x Zellerfeld. Afbeelding: Regen

De materialen van de Chaos-esthetiek worden gekenmerkt door een industriële precisie en komen overeen met de post-pandemische mentaliteit om op alles voorbereid te zijn. Innovaties als 3D-printen zorgen voor lichtere en sterkere resultaten. Circulaire breisels worden bijvoorbeeld gemaakt van geregenereerde afvalvezels en zijn zowel duurzaam als dat ze lang mee gaan. Ook zijn het zeer functionele garens zoals aramidevezels, die worden ontwikkeld om te beschermen tegen extreme omstandigheden.

Oppervlakken zijn gemaakt van gerecyclede materialen en lasergesneden texturen die een rauw randje toevoegen aan tactiliteit. Versleten spijkerbroeken en technische flocking verbeteren de grip en flexibiliteit, terwijl thermoplastische vormgeving structuren verandert om op zijn minst visueel bescherming te bieden tegen de onvoorspelbare elementen.

"Door de chaos-esthetiek te omarmen, vinden we bevrijding in imperfectie, een gedurfde afwijking van traditioneel design en een viering van innovatie en veerkracht ondanks onzekerheid", vat Silva samen de trend samen.

Diesel Resort 2024 Afbeelding: Spotlight Launchmetrics

Het kleurenpalet weerspiegelt het drama en de energie van de omgeving, met intense, vurige rode en oranje tinten naast donkere aardetinten. Het palet richt zich op zachtere neutrale kleuren aangevuld met heldere tinten voor een "gevoel van natuurlijk optimisme".

Fragility - sterke kwetsbaarheid

De nieuwste designesthetiek, Fragility, wijkt af van eerdere trends, maar is even relevant, zegt Silva. Fragility viert imperfectie en onderstreept het gevoel van kwetsbaarheid naast veerkracht. Wellness staat centraal, voedzaam en geruststellend met een keuze aan stoffen en afwerkingen.

Jacquemus SS23 Afbeelding: Spotlight Launchmetrics

Culturele signalen omvatten de Divine Feminine-beweging, die koesterende en intuïtieve kwaliteiten benadrukt en bedrijven aanspoort om sociale en ecologische verantwoordelijkheid voorop te stellen. "De erkenning van zogenaamd vrouwelijke kwaliteiten zoals intuïtie, zorgzaamheid en emotionele intelligentie zijn hier van cruciaal belang", becommentarieerde de expert de voorzichtige trend. "Geïnspireerd door de bezorgdheid die inherent is aan ons allemaal, dwingen de bewegingen van vrouwelijkheid bedrijven om en groene inkoop en productiemethoden om betere rentmeesters van de wereld te worden."

Het comfort van eenzaamheid-signaal weerspiegelt een groeiende waardering voor stilte, rust en introspectie, die ook aanwezig zijn in praktijken zoals meditatie of digitaal minimalisme en niet constant online zijn. Consumenten kiezen steeds vaker voor wellnessgerichte productcategorieën zoals loungewear, activewear en ondergoed.

Jacquemus SS24 in Parijs. Afbeelding: Jacquemus

Delicate oppervlakken definiëren vakmanschap met zeer gedetailleerde technieken en langzame processen. Fijn doordachte metaalgravures en coatings sieren oppervlakken met eenvoudige elegantie en glans. Oppervlaktebehandelingen zonder water en kleurstoffen worden steeds belangrijker en bevorderen milieuvriendelijke productieprocessen. Voor schoenen en accessoires worden studs en stropdassen gevormd tot weelderige plooien, terwijl quilten rust brengt met lichtere en minder uitgesproken steken en applicaties.

Het kleurenpalet voor Fragility straalt een delicate uitdrukking van kracht en subtiliteit uit, met lichte, stralende neutrale kleuren en rijke natuurlijke tinten. Schaduwachtige middentonen aarden het spectrum en vervullen de wens van de consument naar stoffen die "de geest, het lichaam en de ziel voeden".

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking naar het Nederlands door Emilie van Kinschot.

Fashion Snoops
FW24
Sourcing
Trends