• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Filippa K ontwikkelt strategie voor productie circulaire mode

Filippa K ontwikkelt strategie voor productie circulaire mode

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Filippa K start samen met enkele onderzoekers van Mistra Future Fashion de ontwikkeling van een strategie voor het produceren van circulaire mode. Dat heeft Mistra Future Fashion bekendgemaakt. Het project, genaamd ‘Circular Design Speeds’, is een pilot waarbij wordt onderzocht hoe circulaire kleding op grote, commerciële schaal kan worden gemaakt.

Het initiatief wordt geleid door Professor Rebecca Earley en Dr. Kate Goldsworthy van de University of the Arts in Londen en Filippa K, dat deel uitmaakt van de raad van bestuur van het onderzoeksprogramma Mistra Future Fashion. Samen gaan ze onder andere de verschillende levenscycli van kleding onder de loep nemen, waarbij vooral wordt gekeken naar gebruikssnelheid en de maximalisatie van het terugwinnen van textiel.

“We willen van mode kunnen genieten en onze kasten op een bewuste manier updaten. Dat is waar het project Circular Design Speeds om draait,” vertelt Elin Larsson, sustainability director van het Zweedse modelabel Filippa K. “We zullen circulaire kledingstukken ontwikkelen waarbij rekening wordt gehouden met alle milieu-effecten en -aspecten in een volledige levenscyclus en die worden geoptimaliseerd op basis van een vooraf bepaalde levensduur.”

Met het pilotproject stelt Filippa K zich als doel een strategie ontwikkelen die het merk in 2030 volledig circulair moet maken. Tegen die tijd is er volgens het label een nieuwe definitie van ‘fast en slow fashion’ en is het idee van een “multispeed garderobe met een mix van short-life en long-life, nieuwe of tweedehands en gehuurde of geleende kledingstukken” normaal.

Mistra Future Fashion is een interdisciplinair onderzoeksprogramma dat in 2011 werd opgericht. Het programma wordt voornamelijk gefinancierd door Mistra, de Zweedse Stichting Strategische Milieubeheer en wordt georganiseerd door het RISE Research Institutes Sweden samen met ruim veertig onderzoeks- en industriepartners.

Beeld: Filippa K Facebook

Filippa K