• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Fashion Week SS25: Balenciaga swingt, Stella McCartney zo vrij als een vogel

Fashion Week SS25: Balenciaga swingt, Stella McCartney zo vrij als een vogel

Door AFP

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Stella McCartney SS25 Credits: Launchmetrics

Prominente ontwerpers, zoals de Georgische ontwerper Demna voor Balenciaga en de Engelse Stella McCartney, presenteren tijdens Paris Fashion Week niet alleen hun nieuwste collecties, maar brengen ook belangrijke thema's onder de aandacht. Balenciaga presenteert een gedurfde mix van lingerie en streetwear, terwijl McCartney haar strijd tegen dierenleed en de impact van de mode op het milieu opnieuw onder de aandacht brengt.

Balenciaga's modeshow

De show van Balenciaga begint met een collectie lingerie en boudoirmode, inclusief elegante kousen, kousenbanden en grote amberkleurige bontjassen. De Georgische ontwerper Demna vertelt dat hij zich laat inspireren door zijn grootmoeder, waar hij vroeger inspiratie opdeed in haar keuken.

Vervolgens presenteert hij een streetwear-lijn met gewassen bootcut-jeans en een ultralage taille, het zogenaamde ‘cocoonjack’ dat tot boven de taille wordt gedragen.

De avondmode is klassiek en zwart, met als hoogtepunt de grote jas die kenmerkend is voor de ontwerper. De show vindt plaats aan de voet van Les Invalides, met een grote gelakte houten keukentafel als podium voor prominente gasten zoals Nicole Kidman, Lindsay Lohan en Katy Perry.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Balenciaga SS25 Look 3 Credits: ©Launchmetrics/spotlight
Balenciaga SS25 Look 38 Credits: ©Launchmetrics/spotlight
Balenciaga SS25 Look 58 Credits: ©Launchmetrics/spotlight

Stella McCartney en duurzaamheid

Stella McCartney herinnert het publiek aan de miljarden vogels die worden gedood voor hun veren en roept de mode-industrie op om haar gewoonten te veranderen. Ze is een pionier op het gebied van duurzame mode en benadrukt dat het tijd is om te stoppen met het gebruik van bont en veren. Dit is een boodschap die ze al 25 jaar verspreidt.

Tijdens haar show bij de Eiffeltoren toont ze luxe kleding gemaakt van verschillende materialen, waaronder linzen en paddestoelleer. Stella denkt aan de vrijheid en schoonheid van vogels en laat deze thema’s terugkomen in haar ontwerpen, met vogelmotieven die gedragen worden op blote busten, versierd met vogelvormige sieraden.

Ze streeft naar een “lichte toets” en “gewichtloosheid” in haar ontwerpen als tegenwicht voor de “mannelijkheid” van sommige mode.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Stella McCartney SS25 Look 1 Credits: ©Launchmetrics/spotlight

Milieuactivisme en mode

Ondanks de pracht en praal van de modeweek blijft de mode-industrie vaak onder vuur liggen vanwege haar milieu-impact. Luxe merken, vooral in Italië, staan in de schijnwerpers omdat ze nog steeds gebruikmaken van exotische huiden en bont. Activisten van PETA onderbreken de Hermès-show met protestborden tegen deze praktijken.

Bij Pierre Cardin zien we klassieke ontwerpen in neopreen met een retro jaren '60-stijl. Het Australische merk Zimmermann brengt een vakantiegevoel met kleurrijke ruchesjurken en etnische kettingen.

Look 1 Zimmermann Credits: Launchmetrics/Spotlight
Lees ook:

Dit artikel is vertaald door Susan Zijp met behulp van een AI-tool genaamd Gemini 1.5. .

FashionUnited gebruikt AI taaltools om het vertalen van (nieuws)artikelen te versnellen en de vertalingen te proeflezen om het eindresultaat te verbeteren. Dit bespaart onze menselijke journalisten tijd die ze kunnen besteden aan onderzoek en het schrijven van eigen artikelen. Artikelen die met behulp van AI zijn vertaald, worden gecontroleerd en geredigeerd door een menselijke bureauredacteur voordat ze online gaan. Als je vragen of opmerkingen hebt over dit proces, stuur dan een e-mail naar info@fashionunited.com.

Balenciaga
Paris Fashion Week
PETA
Pierre Cardin
SS25
Stella McCartney
Zimmermann