Jean Paul Gaultier en Roberto Cavalli zijn in Saoedi-Arabië voor de eerste Arab Fashion Week, het event dat dinsdag met enthousiasme - en controverse - werd geopend in Riyad.

Twee weken later dan oorspronkelijk gepland. De Saudische Arab Fashion Week verzamelt jonge designers uit Europa en de Arabische wereld voor vier dagen, onder wie de uit het koninkrijk afkomstige ontwerpers Arwa Al Banawi, wiens The Suitable Woman lijn geliefd is bij fashionista's uit de regio, en Mashael Alrajhi, de gelijknamige genderneutrale label van een zelden geziene Saoedische sheikha.

Prinses Noura Bint Faisal Al-Saud, erevoorzitter van de Arab Fashion Council in Riyadh, voegde zich bij de designers, influencers en insiders uit de industrie die van landen van Oekraïne tot Libanon aftogen voor de inauguratie van de modeweek in de Ritz-Carlton in Riyad, het chique hotel waar in november tientallen prominenten werden ondergebracht na arrestaties op verdenking van corruptie.

"Mode heeft altijd interesse gehad in Saoedi-Arabië," vertelt prinses Noura aan AFP op het evenement. “(...) Onze Fashion Council probeert de mode-industrie in Saoedi-Arabië naar een hoger niveau, een hele nieuwe industrie, te tillen."

De Arabische modeweek, naar eigen zeggen de internationale modeweek naast Parijs en Milaan, presenteert exclusieve 'see now, buy now’ collecties en tussen(pre-)collecties. Tot nu toe had oliestaat Dubai het exclusief, als enige Arabische natie een eigen modeweek. Maar in tegenstelling tot Dubai, zijn bij de Riyad modeshows enkel vrouwen welkom, en camera's niet toegestaan.

Het ultraconservatieve koninkrijk is getuige geweest van progressieve hervormingen sinds de benoeming van Prins Mohammed bin Salman, zoon van de koning en erfgenaam van zijn troon, in juli. Sinds de zomer mogen Saudische vrouwen autorijden. De Saudische kroonprins heeft er ook op gehint dat de abaya, de lange losse jurk door vrouwen gedragen vanaf de nek, misschien niet langer verplicht wordt.

"We zijn heel blij met Arab Fashion Week, een historische mijlpaal en nieuw tijdperk voor het koninkrijk en de hele Arabische wereld, aan te kondigen,” zegt Jacob Abrian, CEO van de Arab Fashion Council.

Een tweede editie van de Saudi Arabi Arab Fashion Week is gepland voor oktober. Dubai continueert zijn eigen, parallele programmering. De zesde editie van deze modeweek vindt plaats van 9 tot 12 mei. (AFP)

Arab Fashion Council organiseert eerste Fashion Week in Saudi-Arabië

In februari werd de komst van de eerste modeweek uit de geschiedenis in Saudi-Arabië aangekondigd. Het evenement stond gepland voor 26 tot en met 31 maart. Kort - drie dagen - voor de opening werd de modeweek uitgesteld. De Saoedi-Arabië-directeur van de Arab Fashion Council, Layla Issa Abuzaid liet in een e-mail aan de New York Times weten meer tijd nodig te hebben voor de voorbereidingen “Aangezien het een groot historisch moment is voor het koninkrijk, heeft de Arab Fashion Council in overleg met de deelnemende designers stappen genomen om de datum te verplaatsen zodat we al onze gasten kunnen verwelkomen. Dit kon alleen door extra tijd te nemen,” zo luidde de verklaring volgens onze Britse correspondent. In die statement werden de nieuwe data - van 10 tot 15 april - kenbaar gemaakt en medegedeeld dat de line-up onveranderd was.

Dit AFP artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: Esmée Blaazer.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN