• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Een circulaire plastic zak: Fashion for Good gaat het proberen

Een circulaire plastic zak: Fashion for Good gaat het proberen

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De discussie over het plasticprobleem in de mode-industrie draait vaak om de aanwezigheid van plastic in kleding of overbodig gebruik van plastic draagzakken. Wat vaak wordt vergeten is de enorme hoeveelheid plastic die achter de schermen van de mode-industrie wordt gebruikt in de vorm van productverpakkingen. Het Nederlandse duurzaamheidsplatform Fashion for Good heeft zich nu ten doel gesteld om hiervoor volledig circulaire plastic zakken te ontwikkelen. Vandaag lanceert Fashion for Good het project The Circular Polybag Pilot: een eerste serieuze poging in de context van de kledingindustrie om een circulaire oplossing te vinden voor het plastic zakkenprobleem.

Dat probleem moet niet worden onderschat, zo benadrukt Fashion for Good in een persbericht over The Circular Polybag Pilot. Elk jaar worden nog steeds 180 miljard plastic zakken geproduceerd. De meeste daarvan eindigen in de afvalverbranding, op straat, of in zee. Volgens Fashion for Good kan de ontwikkeling van een circulaire plastic zak de huidige impact van de plastic zak minimaliseren en zo indirect de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verminderen.

Op dit moment wordt minder dan vijftien procent van alle geproduceerde plastic zakken gerecycled, zo meldt het persbericht. Het gaat dan ook nog vaak om pre-consumer afval, bijvoorbeeld zakken met productiefouten. In The Circular Polybag Pilot zullen veel meer gebruikte zakken worden verzameld, onder meer bij retailers en distributiecentra van kledingmerken. Waar gewoonlijk alleen het polyester van de zakken wordt gerecycled, met een relatief zwakke vezel tot gevolg, wordt in de pilot gebruik gemaakt van een technologie ontwikkeld door Cadel Deinking waarbij ook de inkt en lijmstoffen in de zakken worden hergebruikt. Deze kunnen worden ingezet om een hoogwaardiger kwaliteit polyester te verkrijgen.

The Circular Polybag Pilot is de eerste pilot binnen een groter programma van Fashion for Good dat erop gericht is een einde te maken aan het plasticprobleem in de mode-industrie. De bedoeling is dat de resultaten van dit programma ook daadwerkelijk op industriële schaal kunnen worden toegepast. Voor The Circular Polybag Pilot werkt Fashion for Good samen met een aantal grote spelers uit de mode-industrie: Adidas, C&A, Kering, Otto Group en PVH Corp.. Door de steun van dit omvangrijke industriële netwerk acht Fashion for Good het mogelijk om op grote schaal plastic zakken te verzamelen en te recyclen en op industriële schaal een trial te draaien.

De pilot moet aan het begin van 2020 van start gaan en zal ongeveer drie tot vijf maanden lopen. Daarna wordt geëvalueerd of het op grotere schaal kan worden geïmplementeerd.

Editors note: Dit artikel werd eerder gepubliceerd met als onderwerp plastic draagtassen. Navraag bij Fashion for Good verduidelijkte echter dat het om plastic zakken gaat die worden gebruikt als verpakkingsmaterialen. Het artikel is enkele uren na publicatie aangepast.

Beeld: Fashion for Good

Circulariteit
Fashion For Good
Plastic tassen