Ecopreneur: Beleidsverandering nodig voor meer circulariteit
bezig met laden...
“Aangezien slechts één procent van alle vezels wordt gerecycled, is het huidige ‘lineaire’ model verouderd en niet-duurzaam.” Het is de conclusie van Ecopreneur, dat in zijn onlangs gepubliceerde Circular Fashion Advocacy-rapport pleit voor nieuw beleid dat circulariteit in de modeindustrie stimuleert.
Ecopreneur, een Europese federatie van duurzame bedrijven, stelt dat momenteel bijna driekwart van de gebruikte kleding wordt veranderd. Een nóg meer circulaire aanpak is volgens de organisatie noodzakelijk, maar daar is hulp van overheden bij nodig. “Beleid creëert regels op basis waarvan bedrijven en economieën opereren. Zonder een ondersteunend beleidskader zal een circulaire economie nooit mainstream worden,” schrijft Douwe Jan Joustra, hoofd Circulaire Transformatie bij C&A Foundation, in een persbericht. “Het doel van dit rapport is om organisaties en de industrie een basisbeleid te bieden om op voort te bouwen.”
Volgens Ecopreneur moet het concept van kleding verkopen tegen de laagst mogelijke prijs vervangen worden door het principe van true pricing, waarbij rekening wordt gehouden met productiekosten. Daarnaast pleit Ecopreneur voor innovatiebeleid, waarbij regeringen steun en subsidies bieden voor technologische ontwikkelingen en kleine en middelgrote bedrijven.
Ook moet er regelgeving komen wat betreft openheid over de herkomst van textiel. Daarbij gaat het om de “vaststelling en handhaving van een gemeenschappelijk regelgevingskader voor transparantie en traceerbaarheid, circulair ontwerp en een verbeterde omgang met afvalstoffen in de gehele EU”, zo luidt het rapport. Daarbij moet het eenvoudiger worden om halffabrikaten en gesorteerd, herbruikbaar textielafval naar andere landen te exporteren.
Lees ook:
- Rapport ABN Amro: Consumenten kopen bewuster en passen koopgedrag aan
- In de mode: leasemodellen, (online) abonnementen enverhuurdiensten
- Dilemma: Het kopen van ethisch verantwoorde kleding
- Wel of niet kopen: de verleiding van goedkope kleding
- Waarom duurzaamheid in de modeindustrie niet echt opschiet
- Hoe wegwerpbare kleding een milieuprobleem veroorzaakte