• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • De realiteit van een stage: Zo word je een geweldige stagiair - deel 2

De realiteit van een stage: Zo word je een geweldige stagiair - deel 2

Door Hannah Rafter

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

Yes, je hebt de baan - gefeliciteerd! Alleen ben je er natuurlijk nog niet; nu is het tijd om goed te worden in wat je doet. In het tweede deel van deze driedelige serie over stages in de mode, adviseer ik je hoe je kunt uitblinken als stagiair. Een stage biedt je de kans om jezelf op professioneel vlak te ontwikkelen en te leren hoe je goed werk aflevert, en tegelijkertijd te laten zien dat je de juiste werkhouding bezit om carrière te maken in jouw vakgebied.

Ik weet zeker dat je hiervoor al heel veel hebt gelezen over wat het betekent om een goede stagiair te zijn, maar kijkend naar mijn eigen ervaring kan ik je verzekeren dat elke stage uniek is. Eén ding dat wel alle stages met elkaar gemeen hebben, is dat het de beste leerschool is en dat je dus ook heel erg snel zult leren. Er prijken er zeven stages op mijn eigen CV en inmiddels heb ik een baan in het aannemen en begeleiden van stagiairs, en daarom wil je 13 tips meegeven die hopelijk goed van pas zullen komen tijdens jouw stageperiode.

1. Houd je ogen en oren open

Let tijdens je stage te allen tijde goed op. Stop je telefoon dus weg wanneer iemand met je aan het praten is, en pak er als je dat wilt een notitieboekje bij. Er is niets ergers dan je moeten afvragen wat iemand nu eigenlijk zei, en later aan een andere collega te vragen wat nu precies tegen je werd gezegd. Je collega’s zullen het je ook niet in dank afnemen! Zorg dus dat je oren altijd gespitst zijn en dat je alert bent, zelfs wanneer iemand het misschien niet eens direct tegen jou heeft. Op die manier zul je namelijk te weten komen hoe het er echt aan toe gaat in een bedrijf.

2. Wees voorbereid. Altijd.

Je zaken goed op orde hebben is van onschatbare waarde. Als je netjes georganiseerd bent zul je opvallen en zou je zelfs zomaar je baas uit de brand kunnen helpen die af en toe natuurlijk ook iets kan vergeten. Maak daarom lijstjes, zet een wekker op je telefoon om je te herinneren aan belangrijke deadlines, maak handige mapjes in je inbox en sluit elke dag af met een moment waarin je op een rij zet wat je die dag hebt gedaan en wat je de volgende dag moet doen.

Je zult me dankbaar zijn, want dit zal ervoor zorgen dat je stressniveau minstens drie keer lager komt te liggen.

3. Blijf vragen stellen - hoe ‘stom’ een vraag ook lijkt

Ik weet dat ik niet de eerste ben die dit zegt, en ik zal ook zeker niet de laatste zijn. Als stagiair moet je vragen stellen: dat is per slot van rekening de manier waarop je nieuwe dingen kunt leren, en nog belangrijker; zo weet je of je op de goede weg bent. Voor een manager is er niets frustrerender dan iets ontvangen wat niet goed is uitgevoerd, alleen maar omdat een stagiair te bang was om vragen te stellen. Wanneer je veel vraagt, krijg je daarnaast ook nog eens meer één-op-één gesprekken met je baas, waardoor je hem of haar beter kunt leren kennen. Mocht je een taak die je moet uitvoeren niet begrijpen, aarzel dan dus niet om aan de bel te trekken. Dan kan het bedrijf waar je werkt tijd in jou investeren en ervoor zorgen dat jij je werk goed kunt doen.

4. Doe je huiswerk

Zorg dat je, al voordat het sollicitatiegesprek is begonnen, je huiswerk hebt gedaan. Doe onderzoek naar het bedrijf, en probeer voorbij de oppervlakkigheden te gaan en juist te zoeken naar details. Wat gebeurt er op het hoofdkantoor van het bedrijf? En hoeveel mensen werken er in totaal? Daarnaast is het slim om ook vast uit te zoeken wie er werken in het team waar jij onderdeel van uit gaat maken - dan heb je in ieder geval gespreksstof om het ijs te breken. Ik raad je echter af via LinkedIn op onderzoek uit te gaan! Mensen ontvangen een berichtje wanneer iemand hun profiel heeft bekeken, en je wilt natuurlijk niet het risico lopen te worden gezien als een stalker voordat je überhaupt bent begonnen.

Een extra tip: zorg dat je goed op de hoogte bent van het laatste modenieuws. Wat waren de belangrijkste krantenkoppen van die ochtend? En wat is er allemaal gebeurd in de modewereld toen iedereen nog sliep? Ik werkte zelf eens bij een Brits luxemerk, en op een dag stapte ik het kantoor binnen en vroeg ik: “Raad eens wie er weggaat bij Burberry?”. Mijn baas draaide zich toen om en grapte dat ik beter geïnformeerd was en meer wist dan zijzelf.

5. Hoe je gekleed bent, speelt ook een rol

De vraag wat je zou moeten dragen als stagiair is er één waar de meeste mensen het maar niet over eens kunnen worden. Ik ken mensen die vinden dat stagiairs zich op een bepaalde manier zouden moeten kleden, terwijl anderen juist vinden dat iedereen dat voor zichzelf zou moeten bepalen - dat is tenslotte waar mode om draait, nietwaar? Ik vind dat de manier waarop je je kleedt in ieder geval een goede weerspiegeling moet zijn van jezelf. Trek daarom iets aan waarin je je op je gemak voelt en waarin je ook lekker kan werken. Tegelijkertijd ben ik wel van mening dat je kleding ook moet passen bij het bedrijf waar je werkt. Als je in een heel zakelijke omgeving werkt, is het normaal dat je kleding ook wat formeler is, maar werk je voor een jonge start-up waar je wordt omringd door mensen in jeans dan hoef je natuurlijk niet elke dag je hooggehakte designer pumps uit de kast te trekken. Neem contact op met de persoon die je heeft aangenomen voor je eerste werkdag en vraag hem of haar wat de dresscode is op het werk. Ze zullen het niet meer dan normaal vinden dat je hiernaar vraagt. Kans gemist? Kijk dan gewoon goed om je heen om te zien wat je collega’s dragen.

Een extra tip: de outfit die voor mij altijd werkt bestaat uit een simpel wit t-shirt, een colbertjasje, jeans en Stan Smiths - af en toe misschien afgewisseld voor een goed paar hakken. Tijdens mijn stage was dit mijn werkuniform, en dat zal het ook blijven als ik eenmaal aan de slag ga als moderedactrice.

6. Je bent niet alleen stagiaire: je bent een medewerker

Behandel je stage als een echte baan, want dat is het ook - of je er nu voor wordt betaald of niet. Uiteindelijk is elke baan in een goed bedrijf een mooie gelegenheid om iets te leren. Kom dus op tijd en ga naar huis wanneer dat van je wordt verwacht. Als jij je stage serieus neemt, zal je baas jou serieus nemen. De dingen die jij doet als stagiair hebben uiteindelijk ook invloed op het bedrijf waar je werkt - de taken waarvoor jij verantwoordelijk bent zijn belangrijk, dus zie jezelf als onderdeel van een team dat verwacht dat jij je werk goed doet.

7. Sta open voor verrassingen en wees flexibel

Als er één ding is dat ik heb geleerd door te werken in mode PR, is dat je altijd voorbereid moet zijn op het onverwachte. Als je baas je vraagt of je over twee uur naar de Elle Style Awards kunt gaan, net op de dag dat je hebt besloten de meest kleurrijke outfit die je bezit aan te trekken, zul je namelijk snel moeten denken. Vaak wordt op mode-evenementen verwacht dat de staf volledig in het zwart is gekleed, dus dat is iets waar je je op moet voorbereiden. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een extra paar schoenen, een zwarte pantalon of rok, een top en wat deodorant bij de hand hebt. Uiteindelijk zul je blij zijn dat je, dankzij je goede voorbereiding, geen enkele uitnodiging hoeft af te slaan.

Daarnaast geldt dat flexibiliteit key is. Wees de eerste die aanbiedt te helpen, en voor je het weet komt iedereen direct naar jou toe in plaats van eerst iedereen in het kantoor te benaderen. Misschien betekent het dat je af en toe overwerkt om bijvoorbeeld te helpen bij een evenement, maar als het gaat om een belangrijk mode-evenement: maakt het je dan echt iets uit? Je flexibel opstellen zal uiteindelijk niet alleen voor het bedrijf maar ook voor jezelf veel voordelen opleveren.

8. Privacy

Een persoonlijke band opbouwen met collega’s is echt geen slecht iets. Je hoort bij het team, dus sla die uitnodiging om na werk iets te gaan drinken met het team niet af: zo kan je iedereen juist beter leren kennen.

Social media: dat is weer een geval apart. We gebruiken het natuurlijk allemaal om ons dagelijks leven tot in detail vast te leggen. Hé, ik begon zelfs een website gewijd aan mijn carrière in de mode. Hoewel ik het zelf nooit heb meegemaakt, is een vriendin van mij een keer helemaal gek geworden omdat haar baas haar vroeg een foto van Instagram te verwijderen. Daarom raad ik je aan: houd je sociale kanalen privé. Als je aan het werk bent op een evenement is het waarschijnlijk niet het beste idee om een selfie te nemen met Kylie Jenner en dit te uploaden op Instagram, met een tag van je werkgever. De hele reden dat je daar rondloopt is per slot van rekening om te werken.

Voordat je iets online plaatst moet je jezelf afvragen: “zou ik het erg vinden als mijn baas dit zag?”. Is het antwoord ja? Doe het dan niet.

9. Netwerken, netwerken, netwerken

Neem netwerken serieus. Alle belangrijke mensen die ik ken uit de mode, ken ik dankzij mijn stages. Als iemand het kantoor waar je werkt binnenstapt en de gelegenheid leent zich om je voor te stellen: doe het dan! Denk niet dat je als stagiair stil moet zijn. Als je baas je ergens voor uitnodigt, ga er dan op in! Je weet nooit wie je gaat ontmoeten. Blijf daarnaast ook altijd in contact met collega’s, andere stagiaires en leidinggevenden. Als je een goede stagiair was, zullen ze je naam onthouden en je steunen in je carrière.

10. Je kunt meer dan je denkt

Wees niet bang om uit je comfortzone te stappen. Je baas zal het juist waarderen dat je iets extra’s wilt doen. Als je hulp nodig hebt kun je daar gerust om vragen, maar denk niet dat je alleen de taken mag doen die volgens jou zijn bedoeld voor stagiairs. Je kunt altijd meer dan je denkt, en juist door nieuwe dingen aan te gaan kun je veel leren. Je zal ook feedback krijgen van je baas, en zelfs als dat je bang maakt moet je bedenken dat het wel heel belangrijk is. En uiteindelijk is het af en toe ook leuk om te horen wat je goed doet: niemand is ooit slechter geworden van een welgemeend compliment.

11. Onthoud je successen

Natuurlijk loop je stage om te leren, maar vergeet niet ook te denken aan je carrière. Schrijf alles op wat je doet: de evenementen waar je bent geweest, de taken die je hebt volbracht en de dingen waar je bij betrokken bent geweest. Update je CV en je LinkedIn profiel met deze informatie en bewaar je notities voor toekomstige sollicitatiegesprekken.

12. Als het niet is wat je ervan had verwacht

Wat doe je dan? Je hebt het gevoel dat het werk dat je doet niet aansluit bij wat je ervan had verwacht, je wordt vaak genegeerd en er is weinig tijd voor training. Je hebt het gevoel aan je lot te zijn overgelaten. Misschien heb je het gevoel dat niemand je ziet staan, en hoewel je probeert vrolijk te blijven, zijn je collega’s juist onbeschoft of minachtend. Als dit het geval is, past dit bedrijf gewoon niet bij je. Onthoud wel: een stage duurt niet voor eeuwig. En geef het bedrijf wel een kans, soms duurt het twee tot wel vier weken voordat je echt gewend bent.

13. Wees jezelf

Het bedrijf waar je voor werkt nam je aan omdat je bepaalde talenten en vaardigheden hebt, dus wees niet bang deze ook te laten zien. Doe je werk niet als een robot, maar wees jezelf en laat je persoonlijkheid zien. Je wilt dat je baas jouw manier van werken goedkeurt zodat hij of zij vertrouwen in je kan krijgen. Maak hem of haar dan ook trots dat jij een onderdeel van het team bent.

Dit waren ze dus: mijn tips. Sommige tips mogen dan wel heel erg logisch lijken, toch zijn dit soms dingen die ik zelf niet besefte tijdens mijn stage en waarvan ik wel had gewild dat iemand het aan me had verteld.

Geschreven door gastredacteur Hannah Rafter, oprichter in hoofdredacteur van The Intern 247, een website over het geven van echte inzichten in de wereld van mode. @theintern247 theintern247.com

Lees ook deel 1: De realiteit van een stage: verwachtingen managen - deel 1

Foto’s: Screenshots van The Devil Wears Prada, Movieclips,Youtube

realiteit van een stage